Mjesec LGBTIQ ponosa: Zagreb Pride, “Tko pjeva strejt ne misli”, queer tarot…

Autor:

25.06.2022., Zagreb - Treci zagrebacki Pride Ride. Ponosni Zagreb povodom Medjunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT). 
  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

U povodu Mjeseca LGBTIQ ponosa i ove godine održat će se Zagreb Pride i organizirati niz javnih, kulturnih i zabavnih događaja, a održat će se i premijera filma LGBT_SLO_1984, priopćeno je u utorak iz Zagreb Pridea.

“Mjesec ponosa počinje isticanjem zastava duginih boja, trans zastava i boja naših zajednica i identiteta na glavne gradske trgove u povodu Međunarodnog dana protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT) koji se diljem svijeta obilježava 17. svibnja”, stoji u priopćenju Zagreb Pridea.

Dodaje da se zastavama ‘zauzima i stvara prostorna sloboda te prostor u kojem bi svi trebali biti sigurni i slobodni od mržnje i nasilja’.

U okviru kulturnog programa održat će se i dvije filmske projekcije – premijera filma LGBT_SLO_1984 slovenskog redatelja Borisa Petkoviča te film Orlando, moja politička biografija redatelja Paula B. Precaida.

Film LGBT_SLO_1984 je prvi dokumentarni film koji na sustavan i sveobuhvatan način prikazuje povijest slovenskog LGBTIQ pokreta i začetke LGBTIQ aktivizma u bivšoj Jugoslaviji.

Projekcija će biti u ponedjeljak 22. svibnja u 19 sati, a nakon filma održat će se razgovor s redateljem Borisom Petkovičem, snimateljicom Leom Aymard te fotografkinjom i aktivistkinjom Jasnom Klančišar, najavljeno je.

Fil Orlando temelji se na romanu Virginie Woolf Orlando: životopis u kojem 25 transrodnih i nebinarnih osoba različitih dobi utjelovljuje slavni Woolfin lik, istovremeno pričajući priče o vlastitim životima.

Dio programa posvećen je angažiranom okupljanju LGBTIQ zajednice, ali i zabavi – od karaoka pod geslom “Tko pjeva, strejt ne misli” do čitanja queer tarota.

Organizatori najavljuju da će Mjesec ponosa završiti Povorkom ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i obitelji koja će se održati u subotu 10. lipnja.

 

OZNAKE: zagreb pride, LGBTIQ

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.