EPA/LAURENT DUBRULE

MIRO CERAR “Dobio sam najave kako će Hrvatska slati izbjeglice preko Istre u Italiju”

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da razumije zabrinutost lokalnih vlasti u slovenskom Primorju i hrvatskoj Istri zbog ograde na granici, ali da se žica još ne može ukloniti jer ima informacije da bi Hrvatska mogla preko Istre migrante usmjeravati prema Italiji.

“Shvaćam zabrinutost i nelagodu lokalnih vlasti i stanovništva u Istri i na drugim točkama uz granicu”, kazao je Cerar u vezi apela  slovenskih i hrvatskih načelnika pograničnih općina koji su u srijedu ovlastili istarskog župana Valtera Flegu da traži primanje kod Cerara kako bi mu prenio zabrinutost žicom koju drža nepotrebnom i traže da se ona ukloni.

“Prije određenog vremana dobio sam izričite najave da će hrvatska strana prema svojoj potrebi slati izbjeglice u većim skupinama preko Istre u Italiju”, kazao je Cerar novinarima u Bruxellesu gdje sudjeluje na summitu  EU-a, prenose slovenski mediji.

Cerar nije pojasnio odakle mu takve informacije, ali je dodao da ih treba ozbiljno shvatiti, te u podkrepu stavu da kako je ograda i na tom sektoru granice  potrebna naveo da je Italija ovog tjedna odlučila uz granicu sa Slovenijom i Austrijom uvesti i manje ophodnje vojnika koji paze na terorističke rizike i mogućnost ilegalne trgovine ljudima.

“U Istri smo postavili samo nekoliko kilometara ograde i to uz granične prijelaze”, kazao je Cerar, dodavši da bi žica mogla biti uklonjena ako se kroz nekoliiko mjeseci pokaže da nije bilo stvarnog rizika od dolaska migranata.

U vezi sastanka s hrvatskim i slovenskim lokalnim vlastima, Cerar je rekao da će za sada organizirati sastanak tih ljudi sa svojim državnim tajnikom za migracije koji raspolaže svim informacijama, ali da bi ih bio spreman kasnije i sam primiti ako informacijama koje dobiju ne bi bili zadovoljni.

Komentiraj