Ministrica poljoprivrede od EU zatražila dodatne mjere pomoći za područja pogođena potresom

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije, koje je u ponedjeljak održano video vezom, zatražila dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja, izvijestilo je utorak Ministarstvo poljoprivrede.

Na prvom zasjedanju Vijeća pod portugalskim predsjedanjem predstavljeni su glavni prioriteti, među kojima su namjera postizanja političkog dogovora o reformi zajedničke poljoprivredne politike u svibnju. Ministrica je podržala taj pristup te naglasila glavne prioritete za Republiku Hrvatsku.

Ministrica je na sjednici Vijeća izvijestila o katastrofalnim potresima u Hrvatskoj te izrazila potrebu za dodatnom mjerom pomoći u okviru europskih instrumenata. “Iako sam zahvalna na dosadašnjoj europskoj pomoći i solidarnosti – zbog razmjera šteta u poljoprivrednom sektoru smatramo da postoji prostor za dodatni napor te potreba za stručnom podrškom i pomoći Europske komisije te aktivacijom mjera Zajedničke poljoprivredne politike.”

Osim pružanja neposredne potpore ministrica poljoprivrede istaknula je kako su Hrvatskoj potrebni i drugi instrumenti pomoći, olakšan pristup zajmovima i financijska potpora, kao što je pojednostavljenje pravila, osobito za male poljoprivrednike, veću uloga država članica u definiranju mjera poljoprivrede unutar zajedničkog pravnog okvira EU, nastavak proizvodno vezanih plaćanja, uvažavanje specifičnih potreba država članica i unaprjeđenje mjera za stabilizaciju tržišta.

Na dnevnom redu sastanka bile su i informacije o posljedicama potresa koji su pogodili Hrvatsku krajem prošle godine te je više država članica izrazila svoje suosjećanje za žrtve potresa te razumijevanje i potporu za zatražene mjere. Pritom navode i kako je povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj, Janusz Wojciechowski naglasio da Europska komisija već razmatra moguće načine kako pomoći hrvatskim poljoprivrednicima te iskazao spremnost i otvorenost za hrvatske zahtjeve.

Ministrica je na zasjedanju Vijeća zatražila i razmatranje dodatnih mjera kako bi se olakšao oporavak poljoprivrednog tržišta.

“Avansna isplata izravnih potpora u iznosu do 85 posto prije 16. listopada – i to prije provedbe kontrole na terenu, izuzeće od obaveza vezanih uz zelena plaćanja, kao i produljenje rokova za dovršetak investicija iz Programa ruralnog razvoja”, izjavila je ministrica Marija Vučković te istaknula kako je potres iznimno negativno utjecao na drvni sektor, ruralnu zajednicu i poljoprivredne aktivnosti, devastaciju osnovne infrastrukture, smanjenje skladišnog kapaciteta te poremećaj u lancu opskrbe.

„Ovo je trenutak u kojem je važno da poljoprivredna politika i svi instrumenti koje ona ima na raspolaganju, kao prava zajednička politika EU, pokaže kako je zaista sposobna nositi se sa svim izazovima i osigurati ono čemu svi težimo, a to je održivost i opstanak ruralnih područja i osiguranje nastavka poljoprivrednih djelatnosti“, zaključila je Vučković.

Na sastanku se raspravljalo i o trenutnom stanju međunarodne trgovine u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, a osobita pozornost skrenuta je na necarinske barijere s kojima je suočena i Hrvatska u kojima dugotrajni postupci odobravanja uvoznih certifikata otežavaju izlaz na nova tržišta, čak i kada postoje trgovinski sporazumi, a izvoznici ispunjavaju tražene standarde te je zatražena aktivnija uloga Vijeća u regulaciji trgovine za proizvode poljoprivrede i ribarstva.

Slovenska delegacija je uz pomoć ostalih država članica na sastanku izvijestila o trenutnom stanju u sektoru svinjogojstva koje je zbog korona krize i pojave afričke svinjske kuge u državama članicama izazvalo izniman pad cijena, a ponovljen je i zahtjev nekoliko država članica da Komisija izvrši detaljnu analizu trenutne situacije u svinjogojskom sektoru, a članice su EK pozvale na hitnu primjenu odgovarajućih mjera.

Kako napominju iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju, krajem prošle godine zatražena je žurna aktivacija mjera Europske komisije kako bi se omogućio nastavak proizvodnje i stabilizacija svinjogojskog sektora, stoga je na sastanku zatraženo što žurnije očitovanje o ovom prijedlogu, ali i prijedlozi razvoja ovog sektora.

Komentiraj