Ministri unutarnjih poslova EU: “Ograničenja kretanja ukinuti koordinirano”

Ograničenja slobodnog kretanja među državama EU-a uvedena zbog pandemije koronavirusa moraju se ukinuti na koordinirani način, zaključak je ministara unutarnjih poslova EU-a koji su u petak održali videokonferenciju, priopćeno je iz hrvatskog MUP-a.

Kako je istaknuto, ministri su suglasni da je epidemija bolesti covid-19 ugrozila neke od temelja Europske unije, poput jedinstvenoga europskog tržišta i slobode a kako trenutna zdravstvena situacija dopušta prijelaz u fazu ublažavanja mjera ministri unutarnjih poslova nastoje usuglasiti povratak punom funkcioniranju šengenskog područja i slobodnom kretanju ljudi.

To je od ključne važnosti za ekonomski oporavak i Europsku uniju općenito, smatraju oni.

Ministri su razmotrili kako se ograničenja slobodnoga kretanja i kontrole na unutarnjim granicama mogu ukloniti na “koordiniran, nediskriminirajući i proporcionalan način” u skladu sa Zajedničkim europskim planom za ukidanje mjera ograničavanja širenja bolesti covid-19.

Navedeno je i kako su se izjasnili o očekivanim vremenskim okvirima unutar kojih će se ukinuti granične kontrole kada zdravstvena situacija u državi članici to dozvoli no nije pojašnjeno koji su točno rokovi u opticaju odnosno kojeg se datuma može očekivati uspostava slobode kretanja unutar Unije.

Predstavnici Malte su na konferenciji izvijestili ostale države članice o trenutnoj migrantskoj situaciji na središnjem Mediteranu te o poteškoćama pri prihvatu migranata a predstojeće njemačko predsjedništvo predstavilo je svoj program rada za sljedećih šest mjeseci, dodaje se u priopćenju.

Komentiraj