Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL

Ministri odbacili Šeksov stav o 6. prosinca kao krajnjem datumu izbora

Nekoliko ministara u Vladi u srijedu je, uoči Vladine sjednice, odbacilo mišljenje posebnog savjetnika predsjednice Republike za ustanovnopravna pitanja Vladimira Šeksa kako bi svaki datum parlamentarnih izbora nakon 6. prosinca bio neustavan, ali nisu otkrili kada će se izbori održati.

  • “”Gospodin Šeks se šali iz pozicije savjetnika”, uz smijeh je novinarima rekla prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

 

Istaknula je kako će se izbori održati kada to koalicijski partneri definitivno utvrde i dogovore se, a upitana hoće li izbori biti u ovoj ili početkom iduće godine odgovorila je: “Kada bude vrijeme – reći ćemo”.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako se u prošlosti često pokazalo da Šeks govori netočnosti, “tako da ne vidim zašto bi on bio referentna točka za izbore i rasprave što je rekao”.

Upitan vrši li Šeks, kao savjetnik predsjednice, pritisak da se izbori održe u ovoj godini, odgovorio je da on “traži i neki svoj medijski prostor i u biti kao savjetnik predsjednice traži svrhu svoga postajanja i svog savjetovanja u Uredu predsjednice”. “Tako da svako malo nešto ‘šibne van'”, poručio je Maras i ponovio kako je Šeks puno puta bio u krivu, pa ne vidi zašto ne bi bio i sada.

Istaknuo je kako je će o datumu izbora odlučiti predsjednici koalicijskih stranaka te kako on o tome ne može govoriti, dodavši da će izbori biti u ustavnom roku te da će predsjednici stranaka javno objaviti svoj dogovor.

Za ministra uprave Arsena Bauka izjava Vladimira Šeksa je “pravo malo remek djelo ustavno pravne misli u Hrvata”. Njegovo je mišljenje ocijenio suprotnim sa stavom Ustavnog suda iz prosinca 2010. “Ili gospodin Šeks nije pročitao to izvješće ili smatra ustavne suce neznalicama”, rekao je Bauk.

Po Šeksovu mišljenju, koje je iznio u medijima, krajnji rok za održavanje parlamentarnih izbora je 6. prosinca, najavivši da će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović štititi Ustav i raspisati izbore uvidi li da prolazi spomenuti posljednji zadani ustavni rok. “To nije siječanj ili veljača, kako se često govori. Krajnji je rok 6. prosinca”, rekao je Šeks.

Komentiraj