Ministarstvo zdravstva šalje u Obrovac zdravstvenu inspekciju

HINA

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u petak kako su o slučaju specijalističke ordinacije obiteljske medicine Gorana Jusupa iz Obrovca, slijedom zaprimljene pritužbe pacijenata, obavijestili HZZO, budući je riječ o njihovom ugovornom subjektu, kao i Hrvatsku liječničku komoru, u čijoj je nadležnost izdavanje i oduzimanje dozvole za rad, a dodatno će u Obrovac poslati zdravstvenu inspekciju.
“Ministarstvo zdravstva će dodatno uputiti zdravstvenu inspekciju s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja. Po prikupljanju svih podataka i utvrđenom stanju, Ministarstvo će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti”, stoji u priopćenju.
Povod tome je prilog objavljen u četvrtak u emisiji Nove TV “Provjereno” o liječniku i ženskoj osobi koja radi u ordinaciji kao medicinska sestra bez potrebnih kvalifikacija.
U Ministarstvu ističu kako je HZZO u dva navrata obavio kontrolu izvršavanja ugovornih obveza u ordinaciji u Obrovcu. Po izvršenoj prvoj kontroli u studenom 2018. utvrđene su nepravilnosti te je izrečena mjera radi njihova ispravljanja.
U ponovljenoj kontroli u siječnju ove godine HZZO je utvrdio kako ugovorni subjekt nije ispravio nepravilnosti te je pokrenuo postupak raskida ugovora, slijedom čega  je donesena odluka kojom se ugovor raskida s 30. travnjem 2019. godine, stoji u priopćenju.
Komentirajući javne reakcije na slučaj liječnika i navodne medicinske sestre iz ordinacije u Obrovcu, Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) priopćila je kako sa zgražanjem prate javno razapinjanje kolege obiteljskog liječnika koji “očito ima problem”.
Svatko ima pravo na pomoć pri liječenju, pa i liječnici
“Svatko ima pravo na bolest i svu moguću pomoć pri liječenju, pa i naš kolega, te osuđujemo nehumano, diskriminirajuće i ponižavajuće postupanje medija, kolegica i kolega i Hrvatske liječničke komore”, ističe u priopćenju predsjednica HUUGO-a Josipa Rodić tražeći ispriku i odgovornost svih koji su tu situaciju prikazivali u “ružnom i nehumanom ozračju”.
“Kako to da ni dom zdravlja ni HZZO po ustaljenom djelovanju nezainteresiranog i otuđenog sustava nisu uvidjeli da se nešto loše događa, budući da je veliki broj pacijenata mijenjao izabranog liječnika? Zapošljavanje nove medicinske sestre liječnik je obvezan prijaviti HZZO-u. Je li itko tu prijavu provjerio” , upitala je Rodić.
Institucije je zbog nesnalaženja prozvala i Hrvatska udruga za medicinsko pravo, smatrajući nedopustivim da se među sobom propitkuju tko i što u ovom slučaju treba napraviti, dok pacijenti stoje ispred ordinacija u Obrovcu i čekaju da im sustav omogući pružanje potrebne zdravstvene skrbi.
“Nedopustivo je da svi mi, zabrinuti prozvanim slučajem i iščekujući žurnu reakciju institucija, čitamo deplasirana priopćenja strukovnih organizacija te da se one umjesto rješavanja ovakvih slučajeva bave same sobom”, ističe predsjednik udruge Miran Cvitković.
Nakon što je Hrvatska komora medicinskih sestara utvrdila kako osoba koja radi kao medicinska sestra u ordinaciji u Obrovcu nije upisana u registar Komore, reagirala je i Hrvatska liječnička komora ocijenivši kako se u rješavanje slučaja treba uključiti zdravstvena inspekcija, koja ima sve ovlasti utvrditi pravo činjenično stanje.
Također su prozvali HZZO jer nije na vrijeme utvrdio da u toj ordinaciji radi osoba koja se lažno mjesecima predstavljala kao medicinska sestra.

Komentiraj