Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je u petak da je nadležnom državnom odvjetništvu proslijedilo na daljnje postupanje saznanja iz kojih proizlazi opravdana sumnja da su jedna ili više osoba posegnule za nezakonitim i nedopustivim metodama, uplićući se izravno u provedbu javnih natječaja, konkretno za radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane u Sisku.

“Ministarstvo je informirano o slučaju te je odmah naloženo provođenje mjera usmjerenih na rasvjetljavanje svih činjenica, a u cilju poduzimanja konkretnih mjera sankcioniranja odgovornih”, navodi se u informaciji Ministarstva o poduzetim radnjama vezano uz slučaj zapošljavanja u HEP-u.

Dodaje se i da su “zaprimljena saznanja iz kojih proizlazi opravdana sumnja da su jedna ili više osoba posegnule za nezakonitim i nedopustivim metodama uplićući se izravno u provedbu javnih natječaja, konkretno za radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane, proslijeđena i nadležnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje”.

“Naš je stav jasan – nulta stopa tolerancije na korupciju i klijentelizam. Očekujemo da nadležne institucije utvrde sve relevantne činjenice i sankcioniraju odgovorne, ukoliko se utvrdi njihova odgovornost, i to u najkraćem roku”, zaključuju iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

I glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u petak je izjavio da Uskok već postupa po pitanju navodnog namještanja natječaja u HEP-u.

“Uskok već postupa po tome, od jutros kada smo vidjeli sve što piše. Nismo znali, nemamo mi uši pa da možemo biti na cesti i vidjeti što se dešava. Čim nešto saznamo na taj način se reagira”, rekao je Cvitan novinarima u Saboru.

HEP je, pak, izvijestio da je direktor HEP-Toplinarstva Ivica Martinek podnio ostavku, a Uprava HEP-a pokrenula internu provjeru postupka odabira kandidata za radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane u Sisku, na koje su, prema pisanju medija, u HEP-u htjeli zaposliti nećaka predsjednika Uprave Perice Jukića, a na štetu nezaposlenog hrvatskog branitelja.

Komentiraj