FaH

Ministarstvo: Dio zaključka dubrovačkog Gradskog vijeća nije valjan; pse izmjestiti iz azila na Srđu

Ministarstvo poljoprivrede upozorilo je Grad Dubrovnik i tvrtku “Sanitat” da moraju postupati po izvršnom rješenju Službe veterinarske inspekcije vezano za problematiku dubrovačkog azila za životinje na predjelu Žarkovica, na brdu Srđ, izvijestili su u ponedjeljak na web-stranicama Grada Dubrovnika.

 

Iz tvrtke Sanitat zatražili su upute nadležnog ministarstva za postupanje nakon što je dubrovačko Gradsko vijeće 21. prosinca 2015. donijelo zaključak o daljnjem postupanju u svezi zbrinjavanja životinja s područja Žarkovice, a u kojem se, među ostalim, navodi kako se trebaju ”obustaviti sve radnje u vezi izmještanja životinja sa Žarkovice do okončanja izgradnje novog skloništa za životinje”. Tim se zaključkom također ”zadužuje i gradonačelnik Andro Vlahušić i tvrtka Sanitat da žurno, o trošku Grada, poduzmu sve mjere i aktivnosti u svrhu vraćanja odvedenih pasa sa Žarkovice”.

Ministarstvo poljoprivrede u svom novom dopisu, od 13. siječnja 2016., navodi da su Grad Dubrovnik i tvrtka Sanitat dužni postupati prema izvršnom rješenju Službe veterinarske inspekcije od 10. lipnja 2015. te ocjenjuje da je zaključak dubrovačkog Gradskog vijeća u suprotnosti s rješenjem tog ministarstva. Iz Grada Dubrovnika navode i da su im iz Ministarstva poljoprivrede poručili da u slučaju ometanja izvršenja rješenja imaju pravo i dužnost upotrijebiti sva zakonski predviđena sredstva kako bi rješenje mogli izvršiti. ”U slučaju neizvršavanja rješenja ove inspekcije pokrenut ćemo i druge zakonom propisane mjere”, citiraju iz Grada Dubrovnika dopis kojeg potpisuje veterinarski inspektor Darko Rukavina.

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede u svom je rješenju iz lipnja 2015. ustvrdila kako postojeći dubrovački azil na Žarkovici, na brdu Srđ, ne udovoljava zakonskim uvjetima zbog čega životinje treba izmjestiti u neki drugi azil. Grad Dubrovnik je u međuvremenu pokrenuo proceduru izgradnje novog azila, ali i izmještanja životinja, a kapacitet novog azila neće biti niti približno dovoljan za više od 300 pasa i mačaka, koliko ih iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, koje upravlja azilom, tvrde da se trenutno nalazi na Srđu.

Izmještanje životinja pokušano je najprije krajem listopada, no zbog prosvjeda i pritiska javnosti od tog se nauma odustalo, a dva mjeseca kasnije, odnosno 21. prosinca, u gluho doba noći, pod policijskom pratnjom, više desetaka pasa izmješteno je u pet azila diljem Hrvatske. To je potaknulo nove prosvjede, ovaj put pred kućom dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića i pred Gradskom vijećnicom, kad je i usvojen zaključak kojeg pak svojim dopisom od 13. siječnja, osporava Ministarstvo poljoprivrede.

Komentiraj