Ministri s poduzetnicima i bankarima: “Na prvom mjestu je zdravlje, pa radna mjesta i poslovno očuvanje”

U Ministarstvu financija održan je sastanak nekolicine ministara s čelnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Hrvatske udruge banaka i ostalih gospodarskih udruga i institucija. Na sastanku su razgovarali o utjecaju epidemije koronavirusa na gospodarstvo i nadolazeću turističku sezonu.

Ministar financija Zdravo Marić rekao je nakon sastanka da sastanak pokazuje da se u ovim okolnostima šalje poruka ‘da smo svi zajedno’. “Složili smo se da je ključni element pitanje radnih mjesta. Svi dobro pamtimo kada smo bili suočeni s velikim padom radnih mjesta i koliko je trebalo da se ta radna mjesta vrate na neku razinu. To nam je na prvom mjestu”, rekoa je novinarima Marić.

Dodao je da je važno da se već vide obrisi mjera i iskoraka koje će zajednički definirati i implementirati. Što se tiče samih mjera, Marić kaže da će se u narednim danima održati još sastanaka na kojima će se detaljnije razraditi mjere za očuvanje gospodarstva. Poručio je i da je u ovom kratkom roku jako važan element likvidnosti.

Kada je riječ o proračunu, ministar financija je kazao da će se na periodičnoj razini objavljivati aktualni prihodi u proračunu. ”Krajem ožujka ćemo vidjeti prve efekte nakon izbijanja epidemije koronavirusa. Objavit ćemo i podatke o fiskaliziranim računa koje će se moći usporediti s podacima za veljaču”, rekao je Marić.

Kaže kako su svi svjesni situacije. “Ona nas sve poziva na oprez, ima svoju složenost i koliko se već vide štete, one nisu katastrofične. To se odnosi i na proračun” istaknuo je Marić i dodao da se o mogućem povećanju poreza trenutno ne razmišlja. ”U ovom trenutku niti mirovine niti plaće nisu u ovom proračunu pod znakom upitnika. Situacija s proračunom je pod kontrolom”, istaknuo je Marić.

Ministar turizma Gari Capelli poručio je da su se sudionici sastanka složili da se na vrijeme počelo s razmišljanjem o mjerama. ”Svi koji rade u turizmu već su počeli sa sezonskim zapošljavanjima i treninzima. Želimo zadržati tu radnu snagu, posebno one koji su državljani Republike Hrvatske”, rekao je Capelli. Dodao je da će se mjere za zadržavanje radnika uskoro realizirati.

”Dajemo i signal prema svima poslovnim partnerima izvan Hrvatske i jasnu poruku da ćemo biti pripremljeni i dati uslugu turistima koji dođu u Hrvatsku”, pručio je ministar turizma.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić rekao je da će udruge s Vladom raditi na pronalasku zajedničkog rješenja. ”Ne smijemo zaboraviti da je na prvom mjestu zdravlje, nakon toga radna mjesta i zatim poslovno očuvanje. Donosit ćemo mjere vrlo brzo”, kazao je Majetić i dodao da poslodavcima moraju osigurati npovac za plaće, a tu su i mjere očuvanja likvidnosti poduzeća.

Komentiraj