MMPI

Ministar Butković u Kini predstavlja projekte prometne infrastrukture

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u sklopu službenog posjeta Kini , u nedjelju je u Pekingu s kineskim ministrom prometa Li Xiaopengom razgovarao  o suradnji dviju zemalja u području prometne infrastrukture te ga upoznao s aktivnostima i projektima koje provodi Hrvatska, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

U razgovorima je ministar Butković istaknuo Pelješki most kao najznačajniji poticaj intenziviranju suradnje Hrvatske i Kine i naglašavajući geostrateški položaj Hrvatske predstavio  aktivnosti koje Hrvatska poduzima na  području željezničke infrastrukture na Mediteranskom koridoru kako bi iskoristila značajne prednosti koje joj položaj na tom EU prometnom koridoru pruža. Mediteranski koridor okosnica je budućeg razvoja, kako luka tako i željeznice pa je, istaknuo je ministar Butković, potrebno uložiti značajne napore u njegov razvoj. Na sastanku u Ministarstvu prometa NR Kine bilo je riječi i o važnosti dolaska kineskog tereta u riječku luku te povezivanju Zagreba i Pekinga direktnom zračnom linijom.

Kineski ministar Li Xiaopeng istaknuo je da dvije države gaje prijateljske i dobre odnose te da je Hrvatska važan partner Kine. Suradnja u sferi infrastrukture tek je u početnoj, ali jako dobroj fazi i nastavit će se produbljivati kroz inicijativu „Jedan pojas, jedan put“ i Kina + 16, rekao je kineski ministar dodajući da Kina potiče svoje kompanije da se javljaju na natječaje te da pritom poštuju rokove i hrvatske propise.

Susret s kineskim ministrom prometa prvi je u nizu sastanaka koje će hrvatska delegacija održati u Kini pa su za ponedjeljak predviđeni sastanci s predstavnicima kompanije China Road and Bridge Corporation, koja gradi Pelješki most, i tvrtkom China Communication Construction Company.

Službenim posjetom Kini hrvatska delegacija, u kojoj su uz predstavnike Ministarstva i predstavnici  društava iz resora, HŽ Infrastrukture, Hrvatskih cesta i Lučke uprave Rijeka, nastavlja se proces intenziviranja odnosa dviju država i priprema predstojeći summit 16 zemalja istočne i srednje Europe i Kine (Inicijative 16+1), kojoj je ove godine Hrvatska domaćin, navodi se u priopćenju.

 

Komentiraj