FaH

MIMOHOD U BRUXELLESU: Tisuće ljudi na ulicama odali počast žrtavama terorističkih napada

Oko 7000 osoba odalo je u nedjelju na ulicama Bruxellesa počast 32 žrtve islamističkih terorističkih napada 22. ožujka, na mimohodu protiv terora i mržnje.

Glavna povorka je krenula nakon 13 sati s Gare du Nord, zatim joj se pridružila povorka iz općine Molenbeek, i zajedno su krenuli prema središtu grada.

Sredinom poslijepodneva okupilo se oko 15.000 sudionika, navode organizatori, udruga građanskih organizacija, prenose belgijski mediji.

“Kada su kukavički napadnuti civili bez ikakve obrane, svi se moraju pobuniti i izraziti solidarnost”, rekao je Hassan Boussetta, socijalistički zastupnik Liegea, na čelu jedne od udruga organizatora te manifestacije organizirane u počast žrtvama napada u bruxelleskoj zračnoj luci i podzemnoj željeznici za koje je odgovornost preuzela Islamska država.

Na čelu povorke su sudionici nosili transparent na kojem piše “Svi zajedno protiv mržnje i terora” na francuskom i flamanskom. Slijedili su vatrogasci s upaljenim sirenama kako bi simbolizirali važnost spasioca.

U prvim redovima povorke su koračale obitelji žrtava, a iza njih predstavnici raznih vjerskih zajednica. Članovi udruge međuvjerskog dijaloga su nosili transparent “Zajedno u miru” ukrašen golubicama.

Taj mimohod se trebao održati 27. ožujka, pet dana nakon napada, ali je odgođen jer su vlasti strahovale za sigurnost sudionika.

Nakon mimohoda premijer Charles Michel će primitit organizatore i obitelji žrtava.

Komentiraj