Milina: “Sve je napravljeno po pravilima struke, ali moramo poduzeti nove sigurnosne korake kod štićenih objekata”

Nakon što je jutros nešto iza osam sati mladić teško ranio policajca ispred zgrade Vlade ponovno je, između ostalog, otvoreno niz pitanja, među njima i ono vezano uz sigurnost na Markovu trgu, ali i način na koji je policija reagirala te dostupnost oružja. O jutrošnjem događaju, reakciji policije, ali i ostalim aspektima sigurnosti govorio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

”Policija rasvjetljava sve okolnosti ovog događaja, utvrđujemo trasu kretanja – koliko smo dosad utvrdili, nije bilo prijašnje ugroze građana niti je on oružje nosio vidljivo. Utvrdili smo u velikom dijelu trasu njegova kretanja, ali ne mogu sada o detaljima, ali nije došlo do ugroze građana”, kazao je Milina za RTL Danas.

Policija reagirala po pravilima struke

”Svi policijski službenici koji su bili vani bili su angažirani na postupanju prema počinitelju, alarmirani su svi koje je trebalo alarmirati i ne može se reći da nije reagirano na pravi način”, istaknuo je Milina. Dodao je da je napadač pucao prema još dvojici policajaca, od kojih je jedan uzvratio vatru.

“Zasad nemamo indiciju da bi ijedan policijski službenik, pa i ovaj koji je ozlijeđen, bio neposredno meta ili osobno povezan s počiniteljem”, kazao je Milina odgovarajući na pitanje o mogućem motivu.

Angažirane su sve potrebne snage i za oko 24 minute stvari su bile pod kontrolom, sve će se to potvrditi i kroz dokazne radnje, kazao je i dodao da je sve napravljeno prema pravilima struke i kada je riječ o zatvaranju prometa.

”Pronašli smo oružje koje dovodimo u vezu s ovim događanjem – radi se o dugom vatrenom oružju, dalje je to stvar naših balističara i vještačenja. Sada se prikupljaju obavijesti, provode dodatne dokazne radnje i javnost će o svemu biti obaviještena”, kazao je Milina.

Strože mjere sigurnosti

“Što se tiče budućnosti Markova trga, imali smo pojačane ophodnje, napravljeni su elaborati s određenim tehničkim rješenjima, nakon ovog događaja mi definitivno moramo poduzimati dodatne korake i sloboda kretanja u prostoru štićenih objekata neće biti kao sada, kazao je Milina te istaknuo da rade na prevenciji kada je riječ o oružju među građanima”.

Ispred zgrade Vlade upucan policajac: Završila operacija, nije životno ugrožen, čeka ga rehabilitacija i dodatna operacija kostiju

 

Komentiraj