Milanović se kod generala raspitivao o Perkoviću i Mustaču?

U Ured predsjednika još uvijek nije stigao zahtjev za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, osuđenih 2016. godine u Njemačkoj na doživotni zatvor za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića još uvijek nije stigao u Ured predsjednika države

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ranije je rekao da će za obradu zahtjeva biti potrebno do 30 dana. U Ministarstvu pravosuđa, piše u ponedjeljak Večernji list, kažu kako još uvijek prikupljaju svu potrebu dokumentaciju i da će, kad to bude dovršeno, skupa s izvješćem sve poslati na Pantovčak na odluku predsjedniku Zoranu Milanoviću koji, otkad je postao predsjednik, nije pomilovao nikoga.

Otkako je izabran za predsjednika, Milanović nije pomilovao nikoga. U njegov je Ured od početka mandata stiglo 274 zahtjeva za pomilovanje, a do sada niti jednog nije ni razmatrao. To je najavljivao u kampanji poručujući da ‘tu faraonsku ovlast treba ukinuti’.

No, nije isključeno da bi slučaj Perkovića i Mustača ipak mogao biti iznimka. I to prije svega jer su predsjedniku ‘problem’ zadala šestorica generala svojim potpisima – Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Davor Domazet Lošo te Marinko Krešić koji je potpis naknadno povukao – koje su stavili na pismo predsjedniku poslano koji dan prije nego je odvjetnik Anto Nobilo u ime obitelji Mustač i Perković i uputio zahtjev za pomilovanje, a u kojem ga mole da ‘sanira nepravedne posljedice za njihove suborce’ s obzirom na to da im kod izricanja sankcija sud u Njemačkoj nije uzeo u obzir njihov doprinos u Domovinskom ratu u obrani nezavisnosti i cjelovitosti RH.

Da ovaj zahtjev neće samo ignorirati, bilo je jasno iz Milanovićeve izjave da mu sve to ‘komplicira život’, ali i da pomilovanje ‘nije tražio bilo tko, nego Gotovina i generali’ s kojima će, kazao je, svakako razgovarati.

A taj je razgovor, kako doznaje Večernji, i obavio dok se čeka da molba za pomilovanje i službeno stigne na Pantovčak.

Zatvorsko pismo Josipa Perkovića otkriva što je radio u ratu i zašto su generali stali iza njega

GOST KOLUMNIST: ANTO NOBILO: HDZ je reagirao kao kad je ugrožen

Komentiraj