MILAN BANDIĆ ‘Neki su obećali više, ali nisu realizirali ništa’

Nacional

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio je gost prve ovosezonske emisije ‘Nedjeljom u dva’.

“U Londonu smo išli od aerodroma tri sata. To nije izgovor u Zagrebu. Imamo gužve u špicama. Radili smo preko ljeta, nema nekih velikih gužvi. Kad padne kiša, nastane udes i gužva. Kako bi bilo da nema treće trake na Zagrebačkoj i Ljubljanskoj aveniji? Ne mogu se jedni i drugi prioriteti”, rekao je.

“Kaj ja izgledam kao da sam bedast? Da dajem olaka obećanja, bio bih bedast. Što mislite, tko je od nas dvojice ljepši? Ja nisam ni bedast ni glup, ne možemo napraviti ništa na ljepotu. Nisam dobio šesti mandat na lijepe oči ni na ljepotu”, rekao je Bandić.

“Izgradili smo 10 domova i škola”, rekao je.

“Neki su obećali više, ali nisu realizirali ništa”, rekao je. U priopćenju iz njegovog ureda piše da je napravio samo tri škole, rekao mu je Stanković.

Na Stankovićev upit: “Hoćete li ubuduće davati olaka obećanja?”, Bandić je odgovorio: “Onoliko koliko mi bude trebalo da dobijem mandat.”

“Ovo mi liči na predizbornu kampanju”, komentirao je prilog Maje Sever.

Rekao je zbog čega nije radio referendum.

“Tito je od 1941. do 1945. bio vođa antifašističkog pokreta. Kasnije je činio ogromne zločine. Idemo na referendum. Pitanje tajminga u politici je ključno. Najdemokratskiji bi bio referendum. Kad sam vidio da ga nitko neće, predložio sam ime Trga RH. Nema demokratskog vođe na svijetu po kojima se dok su živi imenuju trgovi”, rekao je.

“Nitko u ovoj zemlji nikad neće reći istinu. Nisam održao referendum jer je Trg RH primjeren i time sam riješio posao. Kad sam vidio da nemam većine, onda sam predložio to ime. Nikakav Hasanbegović me nije stiskao. Nitko mene nije stiskao osim majke i dragog Boga”, rekao je.

“Napravio sam ono što mislim i zato mirno spavam. Mislim da se nitko neće usuditi mijenjati ime Trga RH. Je li vama draži Tito ili Republika Hrvatska?”, upitao je Stankovića. Voditelj mu je odvratio da je to nebitno.

“Volim citirati Teslu, on mi je uzor kad je u pitanju Hrvatska”, dodao je.

Na pitanje o koaliciji s Hasanbegovićem, rekao je: “Danas je jedna koalicija, a sutra druga. Ali, svoj svjetonazor neću mijenjati”.

“Mene mačka nije okotila. Veseli me što sam dobio suglasnost supruge Bogdana da se Cvijet obnovi i s tim ću ići predsjedniku vlade. To je antifašizam na djelu, a ne retorika. Čim poberemo sve glave i ruke koje su otrgane, napravit ćemo repliku. Ivo Lola će ići prvi. Bit će u parku, tamo ima jedna mala fontana. Prije tri, četiri dana sam imao zadovoljavajući razgovor s Brunom Esih”, rekao je.

“Ispraćamo bicikliste za Vukovar svake godine, tamo nema pozdrava Za dom spremni. Dok sam pri svijesti i ravnoteži, to se u Zagrebu neće dogoditi. Ne mogu govoriti za Hrvatsku, mogu samo za Zagreb. Ja taj koridor štitim”, rekao je.

“Uniforme su dobili samo oni koji su se u anketi izrazili da ih žele. Djeca ih nose. Ja sam nosio uniforme, bio sam zaljubljen u njih. Bio sam zaigran i lepršav. Ponekad i danas budem dijete. Ja sam ponekad dijete. I sad sam dijete, dok s vama razgovaram”, rekao je.

Stanković ga je pitao može li nabrojati sedam sekretara SKOJ-a. Bandić ih je nabrojao nekoliko i rekao da ga više neće educirati. Dodao je da je imao peticu iz povijesti.

Na pitanje o poreznom dugu, rekao je kako on ne bi o tome.

“Kad budem pisao političke memoare, bit će jedna zanimljiva crtica o tome. Sad kad su procesi u tijeku, ne mogu o tome”, rekao je. Stanković mu je citirao optužbe. Bandić je rekao da je to smiješno.

“To je protočni bojler, gradonačelnik to nije vidio. Pitajte ljude koji su uplaćivali, to su pare za kampanju. Znate koliko je zakon imao članaka o kampanji 2009.? Pet”, rekao je Bandić dodavši da ne može dalje o tome jer je to porezna tajna.

“Na vaš račun 2011, pretežno anonimni građani su u Fini uplatili 13 i pol milijuna kuna”, pročitao je Stanković rješenje porezne uprave.

“Ja te love nisam vidio, to su ljudi uplatili za kampanju. Isto kao što je Josipović dobio novce. Nisam ja dobio te novce, to je za kampanju. Zašto bih ja platio novac za nešto što nisam vidio? To je smiješno. Mene to ne zamara. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Bit će vremena za političke memoare”, rekao je Bandić.

Stanković je pitao hoće li pozvati te anonimne građane da uplate tih 13 i pol milijuna kuna Crvenom križu. Bandić se složio, rekavši neka uplate Stankoviću.

“Predsjednički izbori su za dvije godine”, rekao je. Stanković ga je upitao ima li ambicije, on je odgovorio: “Vidjet ćemo”.

“Zašto gradnja OŠ Središće nije počela kad i američka škola?”, upitao je Stanković.

“Prije mjesec dana veleposlanica i ja smo udarili kamen temeljac američkoj školi. Naši i vrtić i škola, počet će se graditi u svibnju koji će započeti tri mjeseca prije američke. To će ići iz našeg proračuna. Proračun je oko 7 i pol milijardi kuna”, rekao je.

“Gradonačelnici se biraju neposredno. Logično je da se to zakonom definira i da se odvoji način izbora. To je trebalo već davno napraviti. Podupirem želju i mišljenje Plenkovića. Ja sam izabran od građana, koaliciju imam. Od 11. mjeseca bi trebali biti izbori samo za skupštinu, javljaju”, rekao je.

“Za ovu godinu ćemo 300 milijuna kuna realizirati. Prije Plenkovića i Oreškovića, nisam se sastao s prošlim premijerom. Molio sam, a nisam imao nijedan sastanak”, rekao je.

“Slavko Linić je shvatio pa je otišao na vrijeme. Žao mi je što se događa u mojoj bivšoj stranci. Nisam sretan zbog toga. Bernardić je predsjednik Foruma mladih kojeg sam ja inaugurirao. Dobio je nagradu kao najbolji student fizike. Okružio se ljudima kojima se okružio i ja mu želim puno sreće. On je dobar čovjek”, rekao je.

Komentiraj