MIHALINEC: “Najlošiji je ‘model B’, istodobna nastava u školi i online”

Najlošiji je ‘model B’, u kojemu se razred dijeli da gradivo istodobno obrađuje u školi i na daljinu, a ni epidemiolozi ni vlasti nisu prihvatile prijedlog sindikata da neki razredi idu u školu, a neki prate nastavu na daljinu, kazao je danas predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

U intervjuu za N1, Mihalinec je ‘model B’ ocijenio najlošijim. “Ostavio je najviše pitanja i nepoznanica. Sami su predavači rekli da je to najnepovoljniji model i da ga treba izbjegavati. Niti epidemiolozi niti predlagači nisu prihvatili ono što smo mi predložili, model B1”, kazao je Mihalinec i objasnio da je riječ o prijedlogu kod kojega bi, kad bi se moralo zbog broja učenika ili ograničenog prostora, nastavu tako organizirati da, primjerice, 3. i 4. razredi jedan tjedan imaju nastavu na daljinu, a 1. i 2. u školi, a da se naredni tjedan mijenjaju.

“Nastavni proces ne bi bio oštećen, a nastavnici bi imali normalan rad”, objasnio je Mihalinec zašto bi to bilo bolje od modela u kojem nastavnik u istom danu dio gradiva odrađuje u školi, a drugi dio na daljinu. “Nastavnicima model B tako nekada iziskuje i dvostruki posao. Nisu nam objasnili što se očekuje od nastavnika u nastavi na daljinu u B modelu”, požalio se Mihalinec.

Ministru znanosti i obrazovanja predbacio je što je dopustio zapošljavanje dodatnog pomoćnog osoblja u osnovnim školama, ali ne i u srednjima, premda je, tvrdi, “u srednjima u najboljem slučaju stanje podjednako rizično kao i u osnovnima.” Ministru, pak, priznajeda je pustio struku da pripremi školsku godinu. “Mislim da se ovdje politika nije uplela, da je to radila struka”, smatra on.

Mihalinec je kazao kako ne sumnja da će 1. siječnja 2021. rasti osnovica plaća nastavnicima, po sporazumu da se u tri koraka koeficijenti nastavnika izjednače s drugima u javnim službama. “Uvjereni smo da je ova vlada, dakle vlada u kontinuitetu, bila svjesna što potpisuje, i to onda kada se činilo da će gospodarstvo stajati puno lošije, da neće biti nikakve turističke sezone”, objasnio je.

Komentiraj