Matt Cardy/Getty Images

MIGRANTI NAPALI POLICIJU NA GRANICI Mađarska na 30 dana zatvara granični prijelaz Riszke-Horgos

18:39 Agencija Reuters javlja da su prema granici sa Srbijom počela pristizati vojna vozila tipa Humvee, opremljena strojnicama.

18:20 Prema informacijama RTS-a, u žestokim je sukobima ozlijeđeno najmanje 20 mađarskih policajaca.

17:49 Kako javlja RTS , nakon 17 sati više od tisuću izbjeglica iznova je probilo ogradu na mađarskoj granici. Mađarski su policajci iznova bacili suzavac, a zbog činjenice da je dio suzavca bačen i na srpsku stranu, Beograd je Budimpešti uputio najoštriji prosvjed.

Reporter RTS-a na mjestu događaja javlja da se i puca, da izbjeglice bježe u svim smjerovima te da ima ozlijeđenih, među kojima je navodno i novinarka RTS-a koju je pretukla mađarska policija.

Oko hiljadu migranata ponovo probilo ogradu. Mađarska policija baca suzavac, puca, javlja reporter RTS-a. Migranti beže u svim pravcima, ima povređenih među koji je novinarka RTS-a koju je pretukla mađarska policija.

Mađarske su vlasti također pozvale Srbiju da reagira na migrante koji su”napali” mađarsku policiju na granici.

“Skupina vrlo agresivnih migranata ne prestaje napadati mađarsku policiju s kamenjem i komadima betona. Ovaj napad dolazi sa srbijanskog teritorija i stoga odlučno pozivam svog srbijanskog kolegu da zatraži od svojih vlasti da smjesta djeluje protiv ove agresivne skupine migranata”, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto za javnu televiziju.

Roszke-Horgos je jedan od glavnih graničnih prijelaza između Srbije i Mađarske, članice Europske unije. U ranim poslijepodnevnim satima nekoliko stotina izbjeglica probilo je na tom prijelazu ogradu od bodljikave žice, zbog čega je policija upotrijebila suzavac i vodene topove, a također dovozi oklopna vozila i raspoređuje snage opremljene za suzbijanje nereda. Mađarska policija je otvoreno zaprijetila da će primijeniti silu ukoliko migranti pokušaju ući na mađarski teritorij, javile su agencije.

Mađarska je 15. rujna u ponoć zatvorila svoje granice nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici, koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog tko je pokuša ilegalno prijeći.

Iako je tijekom noći ruta kretanja izbjeglica, umjesto ka Beogradu i Subotici, preusmjerena na mjesto Šid, prema Hrvatskoj, oko tisuću njih, koji su na Horgoš stigli ranije, ne odustaje od čekanja da ih Mađarska prihvati.

Komentiraj