Merkel i Xi žele riješiti problem prevelikih kapaciteta u proizvodnji čelika

epa

Njemačka kancerlarka Angela Merkel i kineski predsjednik Xi Jinping razgovarali su u subotu o problemu prevelikih kapaciteta u proizvodnji čelika u svijetu u svjetlu najave SAD-a da će uvesti carine na uvoz čelika i aluminija i dogovorili se da će raditi na pronalasku rješenja u sklopu G20, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

U telefonskom razgovoru, naglasili su da dvije zemlje imaju bliske odnose i dogovorili se da će produbiti svoje strateško partnerstvo, rekao je Steffen Seibert.

Istaknuli su također važnost multilateralne suradnje u globalnoj trgovini, dok SAD pod predsjednikom Donaldom Trumpom sve više okreće leđa multilateralnom djelovanju i institucijama.

Američki dužnosnici kazali su da će surađivati s “istomišljenicima” na sastanku ministara financija G20 idući tjedan u Argentini, kako bi se oduprli kineskim investicijskim politikama i velikom subvencioniranju državnih poduzeća.

Trump često kritizira Njemačku i Kinu zbog njihovih trgovinskih suficita u odnosu na SAD.

Merkel je u subotu kazala da se njemački trgovinski suficit smanjuje zbog rasta domaće potražnje te da će njemačka vlada nastaviti podržavati taj trend.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier posjetit će ovaj tjedan Washington kako bi tražio izuzeće od američkih carina na čelik i aluminij, što traži i EU.

Njemački ministar financija Olaf Scholz razgovarat će o tome na sastanku G20 u Argentini s američkim kolegom Stevenom Mnuchinom.

Merkel je u petak kazala da bi američke carine bile kršenje načela WTO-a te da bi spor trebalo riješiti dijalogom ako je to moguće.

Seibert je rekao da je Merkel pozvala kinesku vladu u posjet Berlinu na službene vladine konzultacije, a Xi je pozvao Merkel da posjeti Kinu.

Komentiraj