Međunarodni dan plućne hipertenzije i humantarna utrka na Pagu

Zaklada Hrvatska kuća disanja (Pixabay)

Međunarodni dan plućne hipertenzije ove će godine biti obilježen humantarnom trkačkom utrkom pod nazivom “Ostani bez daha za plućnu emboliju”. Cilj događanja na otoku Pagu u subotu 4. svibnja je podići svijest javnosti o problemima ove opasne bolesti koja u sve većem broju uzima danak među populacijom mlađe životne dobi, starosti između 20 i 40 godina.

Utrka je organizirana uz pomoć TZ Grada Paga, kluba Run Croatia, Zaklade Hrvatska kuća disanja, Hrvatskog torakalnog društva te Udruge Plava krila koja okuplja oboljele od plućne hipertenzije u Hrvatskoj. Prema riječima prof. dr. sc. Marka Jakopovića iz Hrvatske kuće disanja, medicina je uspjela napraviti velik napredak u liječenju plućne hipertenzije.

“Postoje brojne terapijske mogućnosti. Iako je riječ o neizlječivoj bolesti, kvalitetnim i sustavnim liječenjem je moguće istu zaustaviti te omogućiti pacijentima dulji i kvalitetniji život”.

Plućna hipertenzija je bolest povišenog tlaka u plućnim žilama koje zbog promjena uzrokovanih ovom bolešću postaju neelastične. Krv ne može kvalitetno cirkulirati i dolazi do slabijeg rada pluća i manjka kisika u organizmu. Oboljeli se suočavaju s problemima prilikom najmanjih napora. Onemogućene su im svakodnevne životne aktivnosti. I najmanji napor poput primjerice pranja posuđa, usisavanja ili penjanja po stepenicama uzrokuje velike zdravstvene probleme. Prema zadnjem popisu u Hrvatskoj ima nešto manje od 200 osoba oboljelih od ove rijetke bolesti, no pretpostavlja se da ih još mnogo više živi s njom i ne znajući da je ima. Organizatori ovim događanjem žele podići svijest o ovoj rijetkoj i teškoj progresivnoj bolesti koja ukoliko se ne liječi, uzrokuje invalidnost i smrtnost u roku od nekoliko godina.

Komentiraj