Zaklada Hrvatska kuća disanja (Pixabay)

Međunarodni dan plućne hipertenzije i humantarna utrka na Pagu

Međunarodni dan plućne hipertenzije ove će godine biti obilježen humantarnom trkačkom utrkom pod nazivom “Ostani bez daha za plućnu emboliju”. Cilj događanja na otoku Pagu u subotu 4. svibnja je podići svijest javnosti o problemima ove opasne bolesti koja u sve većem broju uzima danak među populacijom mlađe životne dobi, starosti između 20 i 40 godina.

Utrka je organizirana uz pomoć TZ Grada Paga, kluba Run Croatia, Zaklade Hrvatska kuća disanja, Hrvatskog torakalnog društva te Udruge Plava krila koja okuplja oboljele od plućne hipertenzije u Hrvatskoj. Prema riječima prof. dr. sc. Marka Jakopovića iz Hrvatske kuće disanja, medicina je uspjela napraviti velik napredak u liječenju plućne hipertenzije.

“Postoje brojne terapijske mogućnosti. Iako je riječ o neizlječivoj bolesti, kvalitetnim i sustavnim liječenjem je moguće istu zaustaviti te omogućiti pacijentima dulji i kvalitetniji život”.

Plućna hipertenzija je bolest povišenog tlaka u plućnim žilama koje zbog promjena uzrokovanih ovom bolešću postaju neelastične. Krv ne može kvalitetno cirkulirati i dolazi do slabijeg rada pluća i manjka kisika u organizmu. Oboljeli se suočavaju s problemima prilikom najmanjih napora. Onemogućene su im svakodnevne životne aktivnosti. I najmanji napor poput primjerice pranja posuđa, usisavanja ili penjanja po stepenicama uzrokuje velike zdravstvene probleme. Prema zadnjem popisu u Hrvatskoj ima nešto manje od 200 osoba oboljelih od ove rijetke bolesti, no pretpostavlja se da ih još mnogo više živi s njom i ne znajući da je ima. Organizatori ovim događanjem žele podići svijest o ovoj rijetkoj i teškoj progresivnoj bolesti koja ukoliko se ne liječi, uzrokuje invalidnost i smrtnost u roku od nekoliko godina.

Komentiraj