Pobjeda aktualnog srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima pokrenula je u medijima i javnosti nagađanja o tome tko će doći na čelo vlade, a za sada je, navode u utorak mediji, u igri najmanje troje potpredsjednika i ministara iz Vučićeva tima.

Dva dana nakon izbora za šefa države i pobjede koju je prije službenih rezultata proglasio Aleksandar Vučić, ponovno je potaknuto predizborno pitanje o tome tko će Vučića naslijediti na mjestu predsjednika srbijanske vlade.

Zasad su samo pretpostavke da bi dužnost premijera mogao preuzeti netko od sadašnjih potpredsjednika vlade koji su istodobno i potpredsjednici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), aktualni ministar policije Nebojša Stefanović ili ministrica prometa, graditeljstva i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Jedan od spominjanih je i ministar financija Dušan Vujović, ali mu analitičari daju male šanse, a među mogućim kandidatima je i najveći Vučićev koalicijski partner, vođa socijalista (SPS) i šef diplomacije i prvi potpredsjednik vlade Ivica Dačić.

Dačić je ranije novinarima rekao kako o preuzimanju premijerskog mjesta nije razgovarao s Vučićem.

“Nismo razgovarali o novom premijeru”, rekao je Dačić, naglašavajući kako će o tome biti riječi “kada za to dođe vrijeme, krajem svibnja”, kad istječe mandat aktualnom predsjedniku države Tomislavu Nikoliću koji će dužnost predati Aleksandru Vučiću.

Na pitanje o tome bi li prihvatio ako bi mu Vučić ponudio tu dužnost, Dačić je odgovorio: “Nitko mi ne bi povjerovao kada bih rekao da bih je odbio. Odluku treba donijeti u najboljem interesu za Srbiju”.

Neslužbenom popisu mogućih kandidata za budućeg srbijanskog premijera mediji su posljednjih dana pridružili i ministricu državne uprave i lokalne samouprave Anu Brnabić, ali ona niječe da zna bilo šta o tome tko će naslijediti Vučića na čelu vlade.

“Nemam nikakvu informaciju tko će biti novi premijer…To je njegova odluka (Aleksandra Vučića), on će kao predsjednik dati priliku nekom da napravi tu vladu”, rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Na pitanje o tome je li zainteresirana za premijersko mesto, Brnabić je rekla da o tome ne želi pričati “jer to ne bi bilo fer prema premijeru, budućem predsjedniku, niti prema kolegama u vladi”.

Aleksandar Vučić je, po nepotpunim službenim rezultatima glasovanja, na predsjedničkim izborima u Srbiji 2. travnja osvojio 1.924.908 glasova ili 55,04 posto, što mu je omogućilo pobjedu već u prvom krugu. Drugi je kandidat skupine građana Za Srbiju bez straha, bivši pučki pravobranitelj Saša Janković sa 571.155 glasova ili 16,33 posto.

Posljednji do sada obrađeni podaci s 95,52 posto biračkih mesta pokrivaju 95,27 posto obrađenog biračkog tijela, priopćilo je Republičko izborno povjerenstvo.

Komentiraj