McCarthyjeve vlasti poznatog glumca sumnjičile su zbog komunizma

Premda se proslavio snimanjem filmova u SAD-u, Charlie Chaplin je po rođenju Englez. Tek se u odrasloj dobi preselio u SAD i tamo dobio državljanstvo. Međutim, američke su vlasti u McCarthyjevo doba, u ranim pedesetima, sumnjale da je Chaplin protuamerički raspoložen, a možda i komunist. FBI je imao opsežan dosje o Chaplinu, a i sam šef FBI-a J. Edgar Hoover nastojao je oko toga da ga se istjera iz zemlje. Kad je Chaplin otišao u London na premijeru svog filma, ukinuta mu je dozvola za povratak u SAD.

Naime, Charlie Chaplin je ručao usred Atlantskog oceana kad je 19. rujna 1952. čuo razornu vijest. Britanska legenda i dugogodišnji stanovnik Sjedinjenih Država primio je telegram ukazujući kako mu neće dopustiti povratak u Americi, osim ako ne pristane stati pred vlasti da odgovori na optužbe za političku i moralnu korupciju. Prevedeno: Američke vlasti smatraju da je on komunist i preljubnik, što ga je u Americi 1950-ih stavilo u poprilično neugodnu situaciju.

Chaplin se nastanio u gradiću Corsier-sur-Vevey u Švicarskoj, gdje je u isto vrijeme živio i poznati pisac Graham Green, Chaplinov prijatelj. Tek dvadeset godina kasnije (1972.) Chaplin se vratio nakratko u SAD da primi počasnog Oscara. U međuvremenu, posljednje je filmove snimio u Londonu. Umro je u Švicarskoj 1977. godine, te je ondje i pokopan.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner