Mažar nabrajao “uspjehe” Vlade pa zaključio: “Ne vidim razloga za bijeli štrajk sudaca”

Autor:

04.10.2023., Zagreb - Nastavljajuci 18. sjednicu Sabor ce nakon izlaganja zastupnickih stajalista raspravaljati o Prijedlogu zakona o humanitarnoj pomoci. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik HDZ-a Nikola Mažar poručio je u utorak da su plaće sudaca u pet godina povećane dvaput, da im se sada nudi kroz materijalna prava oko 115 eura neto na mjesečnoj razini te da ne vidi razloga za bijeli štrajk.

Ministarstvo uprave i pravosuđa ponudilo je sucima materijalna prava koja trenutno nemaju i to po hitnom postupku, božićnicu, regres, uskrsnicu, dar za djecu, što je otprilike na mjesečnoj razini povećanje od oko 115 eura neto, izjavio je Mažar u Saboru.

Ako pogledamo da je u lipnju prošle godine povećanje plaća sudaca otprilike iznosilo oko 583 eura neto dolazimo do brojke od skoro 700 eura u godini dana, dodao je.

Imali smo neke prijašnje vlade koje su smanjivale i ukidale naknade pa nije bilo bijelog štrajka, a sada imamo Vladu koja kontinuirano radi na povećanju plaća, i najnižih ali i onih najviših, ne vidim razloga da netko štrajka kada plaće rastu, poručio je Mažar. Izrazio je uvjerenje da će suci i ministarstvo na kraju naći zajednički jezik.

Izmjenama Kaznenog zakona štitimo privatnosti i presumpciju nevinosti

Mažar je komentirao i izmjene Kaznenog zakona o kojima će Sabor raspravljati u četvrtak, a kojima se uz ostalo uvodi novo kazneno djelo-neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

Izmjenama štitimo pravo privatnosti i presumpciju nevinosti sukladno modernom europskom kaznenom pravu, kazao je.

U usporedbi s drugim zemljama, dodao je, 30 zemalja Vijeća Europe ima sličan kazneni zakon vezano za curenje informacija od kojih 23 ima propisano da se mogu kazneno goniti i novinari. Dakle, mi idemo s blažim modelom te osim toga izričito propisujemo da novinari ne mogu niti pomagati, niti poticati, niti sudjelovati u tom kaznenom dijelu čime otklanjamo lažne teze o udaru na slobodu medija, naglasio je Mažar.

Vezano za napad na predsjednika zadarskog SDP-a Daniela Radetu istaknuo je da HDZ snažno osuđuje sve oblike nasilja bez obzira o kome se radi i iz koje je stranke.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić (HDZ) odmah je reagirao i osudio taj čin, možda u SDP-u nisu vidjeli tu reakciju, rekao je Mažar odbacivši tvrdnje kako nitko iz HDZ-a nije osudio napad i prijetnje.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.