EPA/MASSIMO PERCOSSI

Matteo Renzi dao ostavku na dužnost predsjednika stranke i nada se povratku

Bivši predsjednik talijanske vlade Matteo Renzi podnio je u nedjelju ostavku na dužnost predsjednika svoje Demokratske stranke (PD) u nadi da će dobiti novi mandat s jačom podrškom uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Renzi je najavio da se na idućem kongresu stranke namjerava ponovno kandidirati za predsjednika te vladajuće talijanske stranke kojoj prijeti raskol.

Matteo Renzi (42) je krajem 2016. dao ostavku na dužnost predsjednika talijanske vlade pošto su Talijani na referendumu odbili ustavne promjene za koje se tada zauzimala njegova vlada.

Njegovi protivnici – lijeva frakcija – prijetili su da će se odvojiti od stranke. Renzi je optužio “pobunjenike” da su ga napadali kad god su mogli dok je bio premijer, kao i da su ga pokušali ucijeniti da podnese ostavku na dužnost čelnika PD-a tvrdeći da je to jedini način da se spriječi raskol.

“Raskol je jedna od najgorih riječi, samo je jedna gora, a to je ucjena. Neprihvatljivo je da stranku blokira diktat manjinskog krila. Imate nas pravo pobijediti, ali ne eliminirati. To je srce demokracije”, poručio je Renci.

Bitka u PD-u između tabora bivšeg premijera i “pobunjenika”, među kojima su neki tijekom vikenda zaprijetili odcjepljenjem, mogla bi biti teška pa i oslabiti ne samo stranku, nego i vladu koju predvodi Paolo Gentiloni.

Komentiraj