Mateša: “Mislim da će biti još vijesti iz Tokija, ali moramo financirati klubove”

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša izjavio je za HTV kako se nada da će “biti još vijesti iz Tokija”, sugerirajući kako očekuje još medalja od hrvatskih sportaša.

Sjajan je bio jučerašnji olimpijski dan za Hrvatsku. Zlato i srebro u hrvatskom teniskom finalu te bronca Damira Martina u samcu. To je njegov veliki sportski uspon nakon dubokog fizičkog pada.

“Damir Martin je potpredsjednik hrvatskog olimpijskog odbora i otpočetka znam detalje njegovog križnog puta. Divim mu se i meni je to jedno od najdražih odličja uopće, od svih Olimpijskih igara jer znam njegov put”, rekao je Zlatko Mateša.

“Taekwondo je izrazito atraktivan. Treba poći od Tonija Tomasa koji je ponajbolji svjetski trener taekwondoa i koji stoji iza svih ovih uspjeha. Njegove zasluge su nemjerljive. Zasad možemo bez problema financirati što se tiče državne razine, ali sigurno je problem s klubovima. Financiranje klubova je problem i na tome će trebati raditi zbog razvoja taekwondoa”, rekao je.

Mateša je rekao kako vidi vaterpoliste u finalu Olimpijskih igara, pogotovo nakon pobjede protiv Crne Gore i danas protiv Srbije. “Naši su pokazali namjere i gdje im je mjesto. Ključno je četvrtfinale i ako to prođu onda nema kraja za Hrvatsku”, rekao je.

Sandra Perković je osigurala finale. No, žali se na uvjete treniranja. Čini se da nisu svi u istoj poziciji, ponajprije Amerikanci. “Sandra je u potpunosti u pravu i mislim kako je to protiv svih temeljnih načela Olimpijskih igara koje polaze od pretpostavke da su svi sportaši i sportašice izjednačeni u uvjetima treninga i natjecanja. Nažalost, to ovaj put nije slučaj. Amerikanci imaju svoj privatni trening centar za koji mi donedavno nismo ni znali. Ne znam kuda to vodi jer u Parizu tako i Kinezi mogu imati svoj privatni trening centar, Rusi svoj centar. Nadam se da će Međunarodni olimpijski odbor ponuditi odgovore na takve inicijative. Amerikanci govore o transparentnosti, brige o jednakim uvjetima, a to se ponekad ne odnosi na njih”, naglasio je.

“U sljedećem tjednu imamo stvarno vrhunske sportaše i sportašice i ne treba zaboraviti Tina Srbića, Sandru Perković, tu je Kvesić u karateu koji je svjetska kvaliteta. Tonči Stipanović može u nedjelju osvojiti broncu ako zadrži ovu poziciju. Mislim da će biti još vijesti iz Tokija”, rekao je Mateša.

Zaoštrava se epidemiološka situacija u Japanu. Produljuje se izvanredno stanje do kraja kolovoza. Može li to imati bitnijeg utjecaja na daljnji tijek Olimpijskih, ali i Paraolimpijskih igara koje slijede? “Ne vidim da je to nešto dramatično. U protekla 24 sata u čitavom Japanu, od 150 milijuna ljudi, svega 9 ljudi je izgubilo život zbog Covida. Mislim da Japanci oko toga pretjeruju i da uopće graditi neki animozitet prema Olimpijskim ili paraolimpijskim igrama koji bi se bazirao na nekoj ugrozi koju će sportaši sportašice donijeti, nema nikakvog utemeljenja”, zaključio je.

Komentiraj