FaH

MARKOV TRG: Nezadovoljnici prosvjedom ukazali Vladi na probleme

Dvadesetak nezadovojlnika stanjem u pravosuđu prosvjedovalo je u četvrtak na Markovu trgu kako bi, kažu, novoj Vladi skrenuli pažnju da su iz prethodnih sistema ostali mnogobrojni repovi i ukazali joj na nelogičnosti u sudstvu, primjerice da se sudske odluke donose nedjeljom ili da se mrtvace uvažava kao stranke u postupku.

„Ovdje su se okupili nezadovoljnici hrvatskim pravosuđem iz različitih sektora – od privatnih građana koji su nezadovljni funkcioniranjem pravosuđa, krivitvorenim sudskim rješenjima, rješenjima donesenima nedjeljom i brojnim drugim nezakonitostima, ali i oštećenici nelegalnih kreditnih zadruga“, rekla je Nada Landeka, predstavnica Hrvatske akademske zajednice domovine i dijaspore koja je organizirala prosvjed.

Upozorila je i da se ljude deložira iz stanova zbog selektivne primjene izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju koji je donesen u rujnu 2015., a temeljem kojeg su sudovi trebali odgoditi sve ovrhe dok Državno odvjetništvo ne odluči postoje li osnove za kazneni progon i dok se ne riješe tužbe radi ništetnosti tih ugovora.

Dok se prema riječima Nade Landeke u pravosuđu događaju nebulozne stvari, primjerice sudi se mrtvim osobama ili se mrtve uvažava kao stranke u postupku, istodobno ovršene ili tužene stranke u postupku nemaju nikakve mogućnosti pravne zaštite s obzirom na sumnju u korupciju na sudovima.

Landeka kaže da nisu svi suci takvi jer postoje i oni koji pravedno i pošteno sude, ali oni žele ukazati na suce koji su donijeli nezakonite i sumnjive presude.

Prosvjednici su se okupili na Trgu bana Jelačića odakle su prošetali do Vlade na Markovu trgu, gdje su istaknuli transparete „Dok vi sudite mrtvima, živi i nedužni zbog vas umiru“ i „Rješenje donijeto u nedjelju nije ‘omaška’ već produžena ruka mafijaška“.

Predstavnik organizatora prosvjeda Nenad Koljaja rekao je prosvjednicima da su uspjeli kontaktirati s ministrom pravosuđa koji im je rekao da mu upute poziv i da će ih primiti na razgovor. Dodao je da im je ministar rekao da zna za njihov problem i da je Zakon o potrošakom kreditiranju retroaktivan.

„Došli smo ovdje da protestiramo protiv udružene zločinačko lopovske bande koja donosi presude nedjeljom“, poručio je jedan od prosvjednika putem megafona.

Komentiraj