Ovog je vikenda u Monacu završilo sedamnaesto po redu izdanje globalnog programa EY Poduzetnik godine.

Veliko finale ovogodišnjeg programa održalo se u subotu, kada je u konkurenciji 59 poduzetnika iz 49 zemalja iz čitavog svijeta, poduzetnikom godine proglašen Kanađanin, Murad Al-Katib. Među 59 kandidata Republiku Hrvatsku je predstavljao Marko Pipunić iz osječke tvrtke Žito. Slavonski je poduzetnik mjesto među svjetskom elitom izborio pobijedivši na posljednjem hrvatskom izdanju ove globalne nagrade, koja je održana u ožujku.

Ovogodišnji EY Svjetski poduzetnik godine, Murad Al-Katib započeo je s razvojem tvrtke AGT Food and Ingredients 2003. godine koja je do danas prerasla u najveći vertikalno integrirani lanac opskrbe leće, slanutka i graška. Njegova kompanija danas bilježi prihode od 1.49 milijardi dolara, a zapošljava više od 2 000 ljudi na pet kontinenata. AGT Food and Ingredients u zadnjih je pet godina u prosjeku svake godine zabilježila povećanje prihoda za više od 100 milijuna dolara. Danas 23 posto svjetske trgovine leće pripada upravo ovoj kanadskoj tvrtki, a sa svojim proizvodima Murad Al-Katib prisutan je u više od 120 zemalja širom svijeta.

“Jako sam dirnut i počašćen što sam nagrađen ovim prestižnim priznanjem. AGT se zalaže za izgradnju uspješnog i održivog poslovanja. Uzimanjem rizika i preispitivanjem pristupa našoj industriji, odgovorno smo razvili posao i transformirali kanadsku poljoprivrednu industriju. Zahvaljujem EY-u zbog priznanja u ime svih mojih kolega koji iz dana u dan potvrđuju predanost našim vrijednostima i svrsi”, rekao je Murad Al-Katib prilikom obraćanja pred više od tisuću uzvanika.

Novi je EY Svjetski poduzetnik godine napomenuo kako “vjeruje u svijet u kojem će svakoj osobi biti osiguran pristup sigurnom, lako dostupnom i održivom proteinu”. Upravo kroz poslovanje i razvoj svoje tvrtke, Murad Al-Katib ostvaruje i predvodi svoju viziju osiguravajući snažan rast proizvodnje proteinskog povrća te prateće industrije.

Među poduzetnicima koji su osigurali mjesto u konkurenciji za najboljeg na svijetu, treću godinu za redom našao i hrvatski predstavnik. Marko Pipunić iz osječke tvrtke Žito.

“Sudjelovanjem na EY izboru za svjetskog poduzetnika godine iskazana mi je posebna čast i priznanje te potvrda da smo pokretanjem naših projekata krenuli u dobrom smjeru, a to je između ostalog poboljšanje kvalitete života u našem gradu, regiji i državi. Meni je osobito drago i čast mi je da smo pokazali da možemo konkurirati najvećim svjetskim poduzetnicima, a posebno je tu važno da je proizvodnja hrane prepoznata kao biznis budućnosti. Naime, na ovom natjecanju odnosno predstavljanju bilo je poduzetnika koji se bave različitim djelatnostima, od proizvodnje madraca kojim se predstavio jedan japanski poduzetnik, do Francuza i Poljaka, koji se bave online flash prodajom tj. online prodajom cipela te informatičara, proizvođača lijekova i drugih… No, ono što je bitno jest da svi ti poduzetnici proizvode u svojoj zemlji, a svoje proizvode prodaju diljem svijeta, što je u konačnici i nama cilj“, istaknuo je Marko Pipunić u osvrtu na ovaj jedinstveni globalni program zahvaljujući kojemu je proteklih dana imao priliku upoznati broje poduzetnike te razmijeniti kontakte i iskustva s kolegama iz svih krajeva svijeta.

Komentiraj