MARIJO DRLJE “odriče li se ova politika i lobisti u zdravstvenom sustavu hrvatske sirotinje?”

Grgur Zucko/PIXSELL

Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje bio je gost večerašnjeg Dnevnika N1 televizije, gdje je poručio kako Udruga već godinama smatra da je solidarni javni zdravsteni sustav opće dobro hrvatskog puka i da nema alternative.

“Solidarni javni zdravstveni sustav treba jačati, a ne slabiti. Mi smatramo da ovom liberalizacijom dolazi upravo do slabljenja solidarnog javnog zdravstvenog sustava, jer smatramo da miješanje praksi jedan od mogućih temeljnih problema urušavanja tog sustava”, kaže Drlje.

Dodaje da se protive nadstandardu, dodatnom osiguranju, liberlizaciji miješanja praksi jer to pogoduje isključivo bogatima. “Kako gospoda misle da sirotinja može plaćati usluge kod privatnika?”, pita se Drlje.

Objašnjava kako se slaže s doktorom Korolijom da će doći do povećanje liste čekanja. “Ako se sirotinja razboli, da bi se na vrijeme i kvalitetno liječilo, zbog dugačkih listi čekanja, najvjeroatnije će biti usmjeren prema privatnom sektoru. Problem je što oni to neće moći platiti i sirotinja se neće moći liječiti”, ističe.

“Treba strogo razgraničiti miješanje javne i privatne prakse, reći istinu koliko država može platiti i onda jednom zauvijek konačno znati s čime se raspolaže. Ljudi koji prihvate takve uvjete, ostat će u Hrvatskoj, oni koji neće, ti će ionako otići”, odgovara na pitanje koja bi bila najbolja mjera ministra Nakića da se zaustavi odljev liječnika u inozemstvo.

Ipak, Drlje naglašava kako ne odlaze samo liječnici. “Ako naši liječnici svi i ostanu u Hrvatskoj, neće imati kog liječiti”, ističe.

Udruga hrvatskih pacijenata boji se, kaže, da se dogodi da prvi pregled obavite u privatnoj praksi liječnika i to platite, a onda u javni sektor dođete na liječenje kod istog tog liječnika. “Da bi se ojačao solidarni javni zdravstveni sustav, treba donijeti novi zakon o sprečavanju sukoba interesa”, pojašnjava.

Na kraju je rekao da je u veljači bio na razgovoru kod ministra Nakića. Razgovor je, kaže, bio ugodan, ali se oko ničega nisu složili. “Ministar se zalaže za zdravstvo za bogate, a ja smatram da će biti poraz društva u cjelini ukoliko prođe maksimalna liberalizacija, nadstandard i ostalo. Hrvatsko zdravstvo treba ostati na zlatnom standardu, koji ima sav napredan svijet. Mi pitamo, odriče li se ova politika i lobisti u zdravstvenom sustavu hrvatske sirotinje?”, zaključuje Drlje.

Komentiraj