Marija Vučković:” Poljoprivredna proizvodnja lani narasla na 24,5 milijardi kuna”

Autor:

28.09.2022., Ilok - Svecano otvaranje i obilazak vinarije Kast u Ulici Stjepana Radica. ministrica poljoprivrede Marija Vuckovic Photo: Borna Jaksic/PIXSELL

Borna Jaksic/PIXSELL

Vrijednost poljoprivredne proizvodnje lani je porasla za četiri milijarde kuna, na 24,45 milijardi kuna, što je dobar pokazatelj i govori da poljoprivredna proizvodnja raste, ocijenila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, napominjući kako je na rast utjecala i inflacija, ali to nije jedini ni najznačajniji razlog rasta. 

Državni zavod za statistiku (DZS) u petak je objavio da je vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2022. dosegnula 24,45 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu ranije porast za 18,2 posto.

“Naravno da je inflacija imala utjecaj na tu vrijednost, ali nikako nije ni jedini niti najznačajniji razlog rasta za četiri milijarde kuna”, rekla je ministrica Vučković u izjavi novinarima u Gospiću gdje je sudjelovala na otvorenju trodnevne gospodarsko-turističke manifestacija “Jesen u Lici”, koja je okupila oko 350 izlagača.

Vučković je navela i kako je stopa rasta poljoprivredne proizvodnje od 18,7 posto najviša posljednjih godina.

To je dobar pokazatelj i to govori da vrijednost poljoprivredne proizvodnje raste, a imamo i druge dobre pokazatelje, poput generacijske obnove i korištenje poljoprivrednih površina, istaknula je.

Podaci DZS-a o ekonomskim računima za poljoprivredu u 2022. godini pokazuju da je bruto dodana vrijednost iznosila 12,9 milijardi kuna i porasla je za 17,8 posto u odnosu na 2021. godinu.

Istodobno, naknada za zaposlene iznosila je 1,3 milijarde kuna, što je rast od 11,2 posto u odnosu na godinu prije, dok je uloženi rad u poljoprivredi porastao za 1,2 posto.

DZS je danas objavio da su potrošačke cijene u Hrvatskoj u rujnu bile 6,6 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što je usporavanje u odnosu na stopu inflacije od 7,8 posto u kolovozu.

Inflacija je “znatno usporila”, ocijenila je ministrica Vučković, dodajući da poželjniji makroekonomski pokazatelji govore da više vladinih mjera daje rezultate.

Ministica je podsjetila da inflacija usporava od travnja, s izuzetkom kolovoza, te da se stabilizirala i proizvodnja.

“Ali cijene, naravno, ovise o ponudi i potražnji, pa je Vlada RH reagirala kontrolom cijena, kao zakonom predviđenom mjerom. Inflacija se ne može odjednom vratiti na ranije razine, ali se spušta i stabilizira”, istaknula je Vučković.

Spomenula je i osjetljive segmente poljoprivredne proizvodnje, među kojima i mliječno govedarstvo i općenito mljekarski sektor, kojeg je napustio velik broj poljoprivrednih proizvođača.

Kako je istaknula, analizirali su razloge i ustanovili da je dio to učinio stoga što ostvaruju viši dohodak u drugim djelatnostima i oni nisu napustili poljoprivredu.

Zato mi svoje potpore usmjeravamo posebno na osjetljive sektore, naglasila je.

Na novinarski upit jesu li izmjene Kaznenog zakona koje se najavljuju “udar na medijske slobode”, Vučković je odgovorila da nisu.

“Naravno da to nije udar na medijske slobode. Cjelokupni paket izmjena ima za cilj štititi privatnost i njegovati presumpciju nevinosti kao osnovno načelo, pri čemu se poštuju medijske slobode”, rekla je ministrica poljoprivrede.

Prema najavama, izmjenama Kaznenog zakona predlaže se uvođenje novog kaznenog djela koje se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje koje se tiče sudionika postupka.

KONTRA PLENKOVIĆA: Ministrica Marija Vučković ignorira premijerov naputak i u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi zapošljava 200 novih ljudi

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.