MARIĆ: “Smanjenje poreza nije garancija da će neto plaće porasti”

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako vlada “stoji” kod “određenih izmjena” poreza, prenosi HRT. “To će biti sastavni dio programa Vlade. Svjesni smo da su naši indirektni porezi visoki i da ih treba smanjivati kao trošarine ili PDV”, rekao je Marić uoči užeg kabineta Vlade, .

Rasterećenje će se nastaviti, dodao je, “ono se treba dogoditi, ali ne ove godine”. “Za ovu godinu predviđeno pad, deficit. Smanjivanje poreza nije garancija da će neto plaće porasti. Kroz individualno smanjivanje poreza, proširi se baza i potaknu investicije. Kriza ne mora uvijek biti izazov, već i šansa”, kazao je ministar.

“Porezni sustav ima nekoliko principa, i analiziramo koji su dosad učinjeni elementi. Ne možemo zanemariti ni koronu, situacija s proračunom uvijek stupa s početkom kalendarske godine. Nakon četiri godine uravnoteženog proračunana, imat ćemo manjak. To ćemo nadomjestiti u smislu financiranja kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu i situacija je pod kontrolom, ali velike izmjene zakona neće se dogoditi u ovoj godini”, kazao je Marić.

 

Komentiraj