Marić o kreditnom rejtingu: “Ovo su dobre vijesti za Hrvatsku, mjere su bile pravovremene i adekvatne”

 

Ministr financija Zdravko Marić u subotu je za novinare komentirao zadržavanje investicijske razine kreditnog rejtinga agencije Standard & Poor’s.

S&P potvrdio rejting Hrvatske ‘BBB-/A-3’ i stabilne izglede

Marić je rekao da su pred sve zemlje stavljeni veliki izazovi zbog koronakrize. “Ovo su dobre vijesti za Hrvatsku, mjere koje smo stavili u funkciju bile su pravovremene i adekvatne, ušli smo sada u ovu krizu puno spremniji nego što je bilo slučaj u onoj prošloj krizi. Veliki fokus smo stavili na fiskalnu politiku, što je pridonijelo tome da smo sada imali toliko veliki manevarski prostor. Provedba reformi ne bi trebala biti upitna, ovo je dodatni poticaj svima da se reforme nastave. To je velika prilika unatoč svim izazovima”, rekao je ministar financija.

Komentirajući najnovije projekcije, kaže da su nešto bolje nego što su bile originalno. “Mi ćemo idući tjedan na Vladi usvajati smjernice fiskalne politike pa ćete čuti i naše brojke, ali i mi očekujemo bolje izvršenje nego što smo planirali tamo u svibnju. Izvjesno je da puni oporavak ne možemo očekivati prije kraja 2022. godine. Potvrdilo se i da u dobrim vremenima treba puno raditi, jer nikad ne znate kakva se situacija može dogoditi. Jedino nam odgovorno ponašanje na svakom području može garantirati prolazak kroz ovakvu krizu”, rekao je Marić.

Na kraju je poručio da se iz ovakvog izvješća iščitava povjerenje u hrvatsku Vladu.

Vlada o kreditnom rejtingu S&P-a: “To je potvrda povjerenja u upravljanje krizom od strane Vlade”

Komentiraj