MARAS: ‘Nemoguće rapravljati o autorskom pravu dok se ne zna ima li Barišić povjerenje Sabora’

FaH

Gordan Maras (SDP) poručio je u petak kako nije moguće raspravljati o Zakonu o autorskom i srodnim pravima dok se ne zna ima li Sabor povjerenje u ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića, na što su ga iz HDZ-a pozvali da ne radi show, već raspravu o Barišiću ostavi za idući tjedan, kada je na dnevnom redu prijedlog oporbe da mu se iskaže nepovjerenje.

“Imati ovaj zakon u Saboru prije nego smo raspravili postupak razrješenja ministra Barišića je deplasirano i sliči na podmetanje HDZ-u od strane onih koji rade dnevni red”, rekao je Maras nakon stanke koju je zatražio na početku saborske rasprave o autorskim pravima, a nakon što je od predsjedavajućeg upozoren da skreće s teme.

Maras: Paradoks je da osumnjičeni plagijator brani Zakon o autorskom pravu

Paradoksom smatra da ministar, za kojeg znanstvenici tvrde da je plagirao znanstveni rad, osobno predlaže zakon i Vlada baš njega u tekstu zakonskog prijedloga zadužuje da taj zakon brani u Saboru. Barišića proziva da nema nema hrabrosti doći u Sabor i raspravljati sa zastupnicima, već to čini državni tajnik u njegovu ministarstvu Matko Glunčić, kojega je Vlada također za to odredila.

“Čudi da vladajuća većina brani takvog ministra. Jedina njegova referenca je to da je osobni odabir premijera Andreja Plenkovića, koji šalje poruku mladima da nije bitno kako će doći do titule i raditi svoje radove. Upravo zbog toga naši mladi gube povjerenje u naše društvo i odlaze”, poručio je Maras. Dodao je kako ne želi da njegovo dijete bude u sustavu zemlje gdje je ministar u stanju prepisati znanstveni rad. “Kako može takva osoba voditi naš znanstveni i obrazovni sustav”, zapitao se

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner poručio je SDP-ovu zastupniku da će rasprava o oporbenom prijedlogu za iskazivanje nepovjerenja Barišiću na dnevnom redu saborske sjednice biti idući tjedan, pozivajući ga se u svojoj današnjoj raspravi drži točke dnevnog reda.

“Znate da će vaša interpelacija o toj temi biti idući tjedan na dnevnom redu i vjerojatno će se tome posvetiti cijeli dan rasprave, pa bi bilo logično da sada raspravljamo o ovom zakonu koji s tim nema nikakve veze”, istaknuo je Reiner.

Mesić (HDZ): Nemojmo raditi show, našu ćemo verbalnu artiljeriju sučeliti u četvrtak

HDZ-ov zastupnik Jasen Mesić rekao je kako mu je razumljivo da SDP ovo slučaj ministra Barišića želi iskoristiti za svoje političke ciljeve, ali i podsjeća kako je rasprava o toj temi zakazana za idući tjedan.

“Svi ćete biti tu i iskoristit ćete svjetla pozornice, a sad dajte da se koncentriramo na Zakon o autorskim i srodnim pravima”, poručio je Mesić SDP-ovcima.

“Zadržimo neki dignitet! Imamo i mi artiljeriju, verbalnu naravno, pa ćemo u četvrtak uvažena gospoda iz SDP-a i mi iz HDZ-a sučeliti mišljenje. Nemojmo raditi show. Ovo je izuzetno bitan zakon, a ne da ovu temu pokušavamo brzopotezno iskoristiti”, naglasio je.

Komentiraj