Malmstrom s Amerikancima razgovara o izuzeću EU iz Trumpovih carina na čelik i aluminij

epa

Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom u subotu se sastala s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom u vrijeme dok Europska unija pokušava postići izuzeće iz novog poreza na uvoz čelika i aluminija koji je donio američki predsjednik Donald Trump.

Trilateralni susret na kojemu sudjeluje i japanski ministar trgovine Hiroshige Seko održava se dva dana nakon što je Trump potpisao uvođenje tarifa od 25 posto na čelik i 10 posto na uvoz aluminija.

Razgovori su počeli oko 13:20 po lokalnom vremenu, dva sata kasnije nego što je bilo planirano, zbog kašnjenja Lighthizertovog leta.

Susret je dogovoren prije nekoliko tjedana u sklopu rasprave o prekapacitiranosti industrije čelika i aluminija.

“Uzimajući u obzir okolonosti, tijekom posjete američkog veleposlanika Lighthizera Bruxellesu ove subote EU će poslati poruku da očekuje da bude u potpunosti izuzeta iz američkih mjera bez preduvjeta i pregovora”, otkrio je izvor Komisije.

EU se poziva na dugotrajni sigurnosni savez sa Sjedinjenim Državama i tvrdi kako surađuje po pitanju pretjerane proizvodnje u tim sektorima.

Trump je svoj potez opravdao na temelju rijetko korištenog američkog zakona koji predsjedniku dopušta djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost.

Malstrom je u petak rekla da želi pojašnjenje američke odluke i da računa na izuzeće Europe, no najavila je i protumjere u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije u suprotnom slučaju.

Komentiraj