Majka Filipa Zavadlava prošle godine na sudu: “I on je psihopat”

Već danima javnost u Splitu i Hrvatskoj raspravlja o motivima i obiteljskoj situaciji koja je 25-godišnjeg Filipa Zavadlava dovela do toga da u ruke uzme kalašnjikov i usred dana ubije trojicu mladića u centru Splita.

Sve informacije, kako službene, tako i one s ulice, govore da je Filip odrastao u disfunkcionalnoj obitelji punoj problema i da nikome od njih ni od kakve pomoći, očigledno, nije bilo ni to što su socijalni radnici bili upoznati s prilikama u obitelji još otkako su braća bila djeca, ni to što je Centar za socijalnu skrb “poduzimao sve potrebne mjere i radnje sukladno odredbama Obiteljskog zakona”, piše Slobodna Dalmacija.

List je objavio svjedočenje Etel zavadlav, majke Filipa, koja je u ožujku prošle godine svjedočila u u postupku koji se vodi protiv njezina drugog sina (22), odnosno Filipova brata, a kojega je prijavila za prijetnje smrću.

U tom postupku protiv mladića bio mu je određen istražni zatvor u kojem je bio tri mjeseca, od 17. ožujka do 17. lipnja 2019. godine. U travnju prošle godine je Općinsko državno odvjetništvo Split podiglo optužnicu u kojoj ga terete da je 15. ožujka u stanu uzeo majčina psa i htio ga izvesti u šetnju, a kad mu je ona rekla da ostavi psa, kazao joj je da će je zaklati na spavanju.

Ona ga je zbog toga prijavila, a suđenje je nekoliko puta odgađano jer se ni majka ni sin nisu pojavljivali na sudu. Prema neslužbenim situacijama, 22-godišnjak se trenutno nalazi u Crnoj Gori na odvikavanju od droge.

U svojem tadašnjem svjedočenju Etel je objašnjavala obiteljsku situaciju, kazavši da se dva puta udavala i da ima ukupno petero djece iz ta dva braka. Spomenula je i Filipa.

“Imam i Filipa, starog 24 godine, koji ne živi s nama, unajmio je stan negdje u Spinutu, ali ne znam gdje. S njim gotovo da nemam kontakta jer je, nažalost, i on psihopat”, kazala je tada majka Etel o svojem sinu koji je prije nekoliko dana ubio troje ljudi, ali nije objasnila zašto to misli.

Opisujući svoj odnos s danas 22-godišnjim sinom , Filipovim mlađim bratom, kojeg je prijavila za prijetnju, kazala je da je sve bilo idilično dok prije godinu i nešto dana nije u “njegov život došla ta strašna i grozna droga od koje je jednostavno poludio”.

“Nikad ranije nije bio prema meni fizički nasilan niti mi je prijetio. Ovo sam prijavila jer mi nije svejedno, njegovo se stanje stalno mijenja i nije nemoguće da bi te prijetnje mogao i realizirati”, kazala je tada.

Kako je objavio Dalmatinski portal, Etel Zavadlav osuđena je na splitskom Općinskom sudu na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog zlostavljanja svojih sinova. Prema presudi, osam godina ih je u obiteljskom stanu učestalo udarala i grebala po glavi i tijelu, gotovo svakodnevno grubo vrijeđala i omalovažavala te prijetila.

Najstarijem Filipu bilo je tek pet godina, a ostali su bili još mlađi. Prema onome što je utvrdio splitski sud, osumnjičeni za varoška ubojstva do trinaeste godine bio je izložen grubom nasilju vlastite majke koje je potrajalo punih osam godina. Etel Zavadlav osuđena je i što nije brinula o školovanju, zdravlju i higijeni djece. Odlazila je od kuće po više mjeseci, a nikome ne bi rekla gdje ide i kada će se vratiti. Proglašena je krivom za tri kaznena djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta i za svako je djelo pojedinačno dobila po šest mjeseci zatvora.

Na suđenju je djelo priznala i izjavila da joj je žao. Obećala je da se više neće ponoviti. Filipova obitelj godinama se nalazila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb.

Zavadlav je u ponedjeljak prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu. Sudac istrage ranije tog dana odredio mu je istražni zatvor, no on je bio nesposoban dati svoju izjavu. Stoga je pozvana sudska psihijatrica koja je ocijenila da on nije raspravno sposoban, zbog čega je određeno upućen u Svetošimunsku bolnicu u Zagrebu.

Komentiraj