Emmanuel Macron i Theresa May izrazili su zadovoljstvo “srdačnom slogom” Francuske i Velike Britanije, u prigodi francusko-britanskog susreta na vrhu u Sandhurstu koji se završio potpisivanjem ugovora o kontroli imigracije i posudbom tapiserije iz Bayeuxa.

Ugovor koji su potpisali francuski predsjednik i britanska premijerka treba dopuniti ugovor iz Touqueta iz 2004. kojim su u lukama dviju zemalja uvedene zajedničke imigracijske kontrole, ali nije uspio zaustaviti priljev migranata u Calais.

Ocijenivši da stanje u Calaisu “ne zadovoljava”, Macron je rekao da će novi ugovor potpisan u Sandhurstu, pedesetak kilometara jugozapadno od Londona, omogućiti da se “poboljša tehničko i operativno upravljanje zajedničkom granicom”.

“To će nam omogućiti da iz temelja promijenimo stvari, pa i za ranjive malodobnike (…), da imamo humaniji i djelotvorniji pristup i da očuvamo kvalitetu naše zajedničke granice”, dodao je na tiskovnoj konferenciji s May.

“Pojačat ćemo sigurnosnu infrastrukturu s više videonadzora, ograda i infracrvene tehnologije u Calaisu i na drugim graničnim prijelazima”, izjavila je.

Susret na vrhu “pokazuje da su čvrste veze naših dviju zemalja u interesu Velike Britanije, Francuske i Europe”, istaknula je premijerka opetujući: “Velika Britanija se priprema za izlazak iz EU-a, ali to ne znači da izlazi iz Europe”.

Posudba tapiserije iz Bayeuxa je dio programa razmjene umjetnina predstavljenog javnosti na summitu. Tapiserija, remek-djelo 11. stoljeća prikazuje poraz Engleske u vojnom pohodu normanskog vojvode Vilima Osvajača. U Veliku Britaniju će doći 2022.

Komentiraj