Macbeth, najkraća i najkrvavija tragedija Williama Shakespearea

Škotskog kralja Duncana je 14. kolovoza 1040. godine ubio Macbeth, koji je potom vladao 17 godina. Njegova vladavina, posebno način na koji je zaposjeo škotsko prijestolje, inspirirala je  engleskog pisca Williama Shakespearea za jednu od njegovih najpoznatijih drama.

Radnja prati glavnog lika Macbetha, hrabrog i odvažnog junaka u borbi za Škotsku, kojem kralj daje mnoge titule. Jednog dana on susretne tri vještice koje proreknu da će on biti škotski kralj i od tog trenutka on se mijenja – od poštenog i hrabrog junaka postaje opsjednut prijestoljem i moći. Spreman je učiniti sve kako bi to postigao i ispunio proročanstvo.

U početku nije siguran da može učiniti bilo što, pa tako i ubojstvo, kako bi došao do cilja, ali žena ga uvjerava da može. Naziva ga kukavicom pa se on odvaži i na ubojstvo. Nakon toga više nema nikakvih moralnih dilema i uklanja sve koji su mu na putu da zadrži prijestolje. U početku jedno ubojstvo vodi drugome i Macbeth smatra da su sva ta ubojstva potrebna jer sve te osobe stoje na njegovom putu da zadrži moć i prijestolje, ali kasnije on i bespotrebno ubija, primjer za to je ubojstvo Lady Macduff i njezine djece, koja mu nisu predstavljala nikakvu prepreku i prijetnju.

Postavlja se pitanje bi li zaista ubio kralja da nije čuo proročanstvo vještica ili su vještice zaista vidjele njegovu budućnost?

Komentiraj