Lukašenko upozorio Prigožina da se čuva. Tvrdi da Wagner ostaje u Bjelorusiji

Autor:

Photo: Twitter/Screenshot

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u petak da je upozorio vođe ruskih plaćenika Jevgenija Prigožina i Dmitrija Utkina, za koje se vjeruje da su poginuli u padu aviona u Rusiji, da budu oprezni te tvrdi da će borci Wagnera ostati u Bjelorusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prvo je obećao da će slomiti Prigožinovu lipanjsku pobunu, uspoređujući je s ratnim previranjima koja su započela revolucijom 1917., ali je nekoliko sati kasnije postignut dogovor da se Prigožinu, šefu Wagnera i nekim njegovim borcima dopusti odlazak u Bjelorusiju.

Lukašenko je rekao u petak da je Prigožinu dvaput izrazio zabrinutost za njegovu sigurnost, ali je Prigožin to oba puta odbacio.

Lukašenko je rekao da je za vrijeme pobune upozorio Prigožina da će “umrijeti” ako nastavi marširati na Moskvu. “Dovraga više s tim – ‘umrijet ću'”, odgovorio mu je Prigožin, tvrdi bjeloruski predsjednik.  Lukašenko je rekao da je drugi put upozorio Prigožina i Utkina kad su mu došli u posjet. Utkin je pomogao osnovati skupinu Wagner i naveden je kao putnik srušenog zrakoplova.

“Momci – čuvajte se”, rekao im je navodno Lukašenko.

Lukašenko, stari Prigožinov znanac i bliski saveznik Rusije, rekao je da Putin nema nikakve veze s padom zrakoplova. “Poznajem Putina: on je proračunat, vrlo smiren, čak i spor”, rekao je Lukašenko. “Ne mogu zamisliti da je Putin to učinio i da je Putin kriv. To je jednostavno pregrub i neprofesionalan posao”, dodao je.

Lukašenko je rekao da će Wagnerovi borci ostati u Bjelorusiji.  “Wagner je živio, Wagner živi i Wagner će živjeti u Bjelorusiji”, rekao je Lukašenko. “Sve dok nam bude potrebna ova jedinica, oni će živjeti i raditi s nama”, rekao je bjeloruski čelnik.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.