Lukašenko postigao dogovor s Prigožinom, Wagnerovci se vraćaju u bazu: “Shvaćajući da će se ruska krv proliti…”

Autor:

epa10653120 Belarusian President Alexander Lukashenko attends an expanded format meeting of the Supreme Eurasian Economic Council at the Kremlin in Moscow, Russia, 25 May 2023.  EPA/ILYA PITALEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

EPA/ILYA PITALEV / SPUTNIK / KREMLIN

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, u subotu je rekao da je svojim borcima, koji su napredovali prema Moskvi, naredio da se okrenu i vrate u svoje baze kako bi se izbjeglo krvoproliće.

“Shvaćajući svu odgovornost za to što će se ruska krv proliti na jednoj od strana, okrećemo postrojbe i odlazimo u suprotnom smjeru prema terenskim logorima, prema planu”, rekao je Prigožin.

Prigožin je u subotu potvrdio da će njegove trupe zaustaviti kretanje prema Moskvi “kako se ne bi prolila ruska krv”.

Ured bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka je prije toga objavio da je u suglasju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao s Prigožinom, koji je pristao na deeskalaciju situacije i zaustavljanje svojih boraca u Rusiji.

Šef Wagnera je ranije rekao da se želi osvetiti vojnom vrhu i “vratiti pravdu”. Putin je nakon toga obećao da će slomiti oružanu pobunu.

“Htjeli su raspustiti vojnu tvrtku Wagner. Započeli smo marš za pravdu 23. lipnja. U 24 sata došlo smo unutar 200 kilometara od Moskve. U tom razdoblju nismo prolili ni kap krvi naših boraca”, rekao je Prigožin u glasovnoj poruci, koju je objavila njegova služba za odnose s javnošću.

Dodao je da je borcima Wagnera naredio da se vrate u svoje baze.

Ured bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka objavio je u subotu da je Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, pristao na deeskalaciju situacije i zaustavljanje svojih boraca u Rusiji, nakon što je izvor rekao da se prema Moskvi približava Wagnerov konvoj od 5000 boraca.

Bjelorusija je rekla da je Lukašenko u suglasju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao te postigao dogovor s Prigožinom.

U priopćenju objavljenom na službenom Telegram kanalu bjeloruskog predsjedništva navodi se da se Prigožin složio zaustaviti daljnje kretanje Wagnerovih boraca po Rusiji.

Izvor blizak vlastima u dijelu ukrajinske Donjecke oblasti pod ruskom kontrolom rekao je ranije u subotu da se Wagnerov konvoj, koji se cestom približavao okolici Moskve, sastoji se od otprilike 5000 vojnika pod vodstvom višeg zapovjednika Dmitrija Utkina.

Izvor, koji se ranije pokazao pouzdanim, rekao je da šef Wagnera ukupno raspolaže s manje od 25.000 ljudi, a otprilike 5000 njih se nalazi u Rostovu na Donu, južnom gradu koji ključan za rusku invaziju na Ukrajinu, za koji je Prigožin rekao da njime upravlja.

Izvor je kazao da je Wagnerov plan u Moskvi zauzeti položaje u gusto naseljenom području.

“Ovo je početak Putinova kraja”. Bivši veleposlanik objašnjava tko bi mogao naslijediti ruskog predsjednika

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.