Wagnerove trupe mogle bi ‘odsjeći’ baltičke države od NATO-a, upozorava stručnjak

Autor:

epa10742471 A handout photo made available by Russian Defence Ministry Press-Service shows Russian tanks handed over by the 'Wagner' Private Military Company (PMC) group to Russian troops and gathered at an unknown location in Russia, 12 July 2023. Russia's Defense Ministry reported that the acceptance of weapons and military equipment from units of the Wagner group is being completed. 'More than 2,000 pieces of equipment and weapons were transferred' the ministry said, adding that these included hundreds of pieces of heavy weapons such as T-90, T-80, T-72B3 tanks, Grad, Uragan multiple launch rocket systems, anti-aircraft missile and gun systems 'Pantsir'. More than 2,500 tons of various ammunition and about 20,000 small arms have also been received,' the ministry said.  EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT -- BEST QUALITY AVAILABLE -- MANDATORY CREDIT -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Neke države NATO-a “prirodno su zabrinute da bi… Wagner mogao izazvati probleme”, rekao je dr. Stephen Hall, predavač ruske politike na Sveučilištu u Bathu.

Smatra da bi ruska plaćenička skupina Wagner mogla organizirati napad kako bi odijelila baltičke zemlje od NATO-a, iako je upitno bi li takav “samoubilački” korak bio poduzet.

Hall je sugerirao da bi napad mogao uključivati ​​mali upad, sličan provokaciji i to pod ‘lažnom zastavom’, kako bi se prikrila izravna ruska upletenost. Ali bio je skeptičan da je to izvedivo, zbog golemih geopolitičkih rizika i Wagnerove vojne snage. “Primarni cilj Rusije uvijek je bio pokazati da je NATO samo tigar od papira”, rekao je.  “Odsijecanjem Baltika mogli bi naglasiti da savez neće priskočiti u pomoć svojim članicama”, sugerira Hall.

“To bi bila velika kataklizma za NATO”, nastavio je, dodajući da ako vojni savez predvođen SAD-om ne pritekne u pomoć Baltiku u slučaju napada – kao što je dužan učiniti – NATO bi bio “potpuno uništen “.

U subotu je poljski premijer Mateusz Morawiecki ustvrdio da su se neki Wagnerovi plaćenici počeli kretati prema Suwalki Gapu, rijetko naseljenom kopnenom koridoru u sendviču između članica NATO-a Litve i Poljske na sjeveru i jugu, te Bjelorusije i ruske enklave Kalinjingrad na istoku i zapadu.

Nazvao je taj potez “nedvojbeno korakom u smjeru daljnjeg hibridnog napada na poljski teritorij”, navodeći da će se plaćenici “vjerojatno odjenuti u bjeloruske graničare i pomoći neregularnim migrantima da uđu na poljski teritorij” i destabilizirati situaciju.

Suwalki Gap je iznimno strateški važan budući da bi Rusija i Bjelorusija uspjele zauzeti dionicu od 65 kilometara, čime bi izolirale Litvu, Latviju i Estoniju, što bi ugrozilo sposobnost NATO-a da obrani to područje.

Hall je sugerirao da je ova točka posebno ranjiva na potencijalni napad ruskih plaćenika, iako je rekao da takav potez vjerojatno nije izvediv. “Wagner je relativno dobro opremljen, obučen je i ima kapacitet u smislu ne samo oružane strane, već i propagande”, rekao je Hall. No nastavio je: “Čak i ako bi Wagner probio poljsku obranu i zauzeo Suwalki Gap, onda je to objava rata. Broj Wagnerovih vojnika je prema mom mišljenju nedovoljan da zadrži taj teritorij”, rekao je Hall.

Za njega je ova vojnasituacija značila da će se Wagner vjerojatno držati hibridne taktike kako bi “pokušao posijati neslogu i oslabiti neprijatelja”, poput informacijskog rata, kibernetičkih napada i pokušaja destabilizacije.

Nije poznato koliko je Wagnerovih plaćenika trenutno u Bjelorusiji, iako se procjenjuje da ih ima u tisućama. Poljski premijer Morawiecki rekao je da se više od 100 ljudi približilo njihovoj granici.

To je malen broj u usporedbi sa 150.000 vojnika s kojima je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., što je procjena ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova.

Dok je Wagnerov napad ocijenio kao “moguć”, Hall je rekao da je “vjerojatna jedna druga stvar”. Ono što je promijenilo strateški sastav područja bio je ulazak Finske u NATO, a Švedska bi se trebala pridružiti u bliskoj budućnosti. To znači da Baltik sada ima obrambeni bedem na sjeveroistoku i nije tako lako “odsječen” kao prije, objasnio je Hall.

Zbog rata u Ukrajini, vjeruje da NATO neće dopustiti da Baltik ostane “na suhom”, sugerirajući da bi im SAD mogao poslati svoje oružane snage u pomoć.

Wagnerovi plaćenici pohrlili su u Bjelorusiju nakon njihove neuspjele pobune protiv Moskve u lipnju. Njihova prisutnost na granicama EU-a izazvala je zabrinutost među zapadnim političarima, budući da skupina sada obučava bjelorusku vojsku.

Zbog činjenice da “ruski rat u Ukrajini ne ide dobro”, Hall sumnja da će bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko “odjednom odlučiti dopustiti Wagneru da napadne Poljsku”.

Bilo bi to samoubojstvo

Prema članku 5. NATO-ovog ugovora, napad na bilo koju državu članicu smatra se napadom na cijeli savez. Kao odgovor, sve članice NATO-a obvezne su im priteći u pomoć, uključujući i vojnu silu.

Pitanje je hoće li Wagner pomoći neregularnim migrantima da prijeđu u Poljsku kao oblik hibridnog ratovanja, zbog pojačane granične prisutnosti poljske vojske na granici. Umjesto toga, vjeruje da Poljska i obližnje savezničke države pojačavaju prijetnju koju predstavlja Wagner kako bi dobili dodatnu potporu od EU-a i NATO-a.

“Varšava i Vilnius su prirodno zabrinuti da bi Rusija, Bjelorusija ili Wagner mogli prouzročiti nevolje. U ovom trenutku, mislim da je ovo prostor pod nadzorom”, rekao je za Euronews. “Bjelorusija ima povijest pokušaja destabiliziranja svojih susjeda, a očito to čini i Rusija. Uvijek je sve moguće”, zaključio je Hall.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.