Što planira Lukašenko? Ministarstvo za izvanredne situacije provodi hitnu vojnu obuku: “Svatko mora biti sposoban…”

Autor:

epa10729532 Belarusian President Alexander Lukashenko attends a meeting with foreign journalists, in Minsk, Belarus, 06 July 2023. 'Nuclear weapons deployment sites were completely ready a month ago. Most of them were moved and are in Belarus. By the end of the year, for sure, but I think we will completely move the warheads that are intended for this much earlier', Lukashenko said on 06 July at a meeting with foreign and Belarusian journalists in Minsk. The Belarusian president also said he was ready to use Wagner PMC in the republic, and stated that the issue of relocation of Wagner PMC to Belarus has not yet been resolved.  EPA/STRINGER

EPA/STRINGER

Bjelorusko Ministarstvo za izvanredne situacije ubrzo će završiti proces naoružavanja i vojne obuke svojih zaposlenika kako bi, u slučaju oružanog sukoba, mogli pružiti pomoć ministarstvima obrane i unutarnjih poslova, rekao je u ponedjeljak ministar za izvanredne situacije Vadim Sinyavsky.

Ministar Sinyavsky u izjavi je za državnu televiziju rekao da će svi djelatnici spomenutog ministarstva biti spremni pomoći njegovim kolegama ministrima ukoliko dođe do oružanog sukoba ili “neke vrste nemira, odnosno pobuna”.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ranije je ove godine izrazio želju da “svaki čovjek bude sposoban baratati oružjem”.

Iako Bjelorusija nije poslala svoje vojnike na ratište u Ukrajinu, njezin je predsjednik dozvolio Moskvi da s bjeloruskog teritorija pokrene invaziju započetu u veljači prošle godine.

Od tog su trenutka Bjelorusija i Rusija održale nekoliko zajedničkih vojnih vježbi, dok je u lipnju bjeloruski predsjednik dozvolio da njegova zemlja posluži kao baza za rusko nuklearno oružje, što su osudili brojni zapadni čelnici.

Osim toga, Lukašenko se često sastaje sa svojim ruskim kolegom Putinom, s kojim je nedavno razgovarao o “strateškom partnerstvu” tijekom svog posljednjeg posjeta Moskvi koji je završio u ponedjeljak.

S obzirom da se Lukašenkov ostanak na vlasti često povezuje s podrškom Vladimira Putina, u Kijevu strahuju da će vladar Kremlja pritisnuti bjeloruskog predsjednika da se njegova zemlja priključi kopnenim vojnim operacijama te da otvori novi front u posustaloj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Lukašenko posjetio Putina, požalio se na plaćenike: “Ekipa iz Wagnera nam počinje stvarati stres”

 

OZNAKE: bjelorusija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.