Finska se u utorak pridružuje NATO-u, Moskva najavljuje jačanje snaga

Autor:

epa10534978 NATO Secretary General Jens Stoltenberg gives a press conference to present his annual report for 2022, at NATO Headquarters in Brussels, Belgium, 21 March 2023.  EPA/OLIVIER HOSLET

EPA/OLIVIER HOSLET

Finska će se pridružiti NATO paktu u utorak, čime će postati sigurnija a Savez snažniji, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik vojnog Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg. a Moskva je odmah najavila jačanje snaga na zapadu zemlje.

“Prvi puta ćemo podignuti finsku zastavu ovdje, u sjedištu NATO-a. Biti će to dobar dan za finsku sigurnost, za nordijsku sigurnost i NATO u cjelini”, rekao je Stoltenberg novinarima u Bruxellesu, dodajući da će kao rezultat toga i “Švedska također biti sigurnija”.

Vijest da će u utorak Finska službeno postati članica NATO-a potvrdio je danas i ured predsjednika te zemlje.

Finska postaje punopravna članica nakon što je u četvrtak turski parlament ratificirao točku kojom se Finskoj omogućuje pridruživanje NATO-u, otvarajući tako  put Helsinkiju da se pridruži zapadnom vojnom savezu.

Turski parlament bio je posljednji među 30 članica saveza koji je ratificirao članstvo Finske, nakon što je to ranije učinilo mađarsko zakonodavno tijelo.

Finska i Švedska podnijele su zajedno zahtjev za ulazak u NATO u svibnju prošle godine zbog ruske invazije na Ukrajinu, no Turska koči pristupanje Švedske koju optužuje za pružanje utočišta onima koje smatra pripadnicima terorističkih skupina te je zatražila njihovo izručenje.

Ankara pritom prvenstveno misli na zabranjenu Kurdistansku radničku stranku (PKK) koju smatra terorističkom organizacijom.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško rekao je da će Rusija ojačati vojne kapacitete u svojim zapadnim i sjeverozapadnim regijama kao odgovor na očekivano pristupanje Finske NATO-u u utorak, izvijestila je državna novinska agencija RI.

OZNAKE: Finska, NATO

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.