Luetić: “Pribojavamo se da ćemo biti u poziciji da biramo koga ćemo staviti na respirator”

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić u petak je za Dnevnik Nove TV komentirao sastanak liječnika s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

“Ministar je iznio stav Vlade koja misli da su mjere zadovoljavaljuće, i da treba pričekati do postrožavanja mjera. Mi smo jasno artikulirali da mjere treba dovesti već sada. Doći će do značajnog preopterećenja zdrav susustava i do lockdowna”, rekao je Luetić, koji upozorava da je zdravstveni sustav već opterećen COVID pacijentima, a ako se nastavi trend neće imati mogućnost pružiti skrb svima koji će je trebati.

Trenutno je 135 pacijenata nav respiratorima i postoji opasnost da respiratona ne bude dovoljno. “I to je crna mogućnost, toga se pribojavamo. Da budemo u poziciji da biramo koga ćemo staviti na respirator, kome ćemo pružiti šansu za preživljenje”, rekao je Luetić.

Navodi da postoji mogućnost da se uređaji posude iz drugih zemalja, ali se nada da do toga neće doći, jer smo u prvom valu vidjeli da to baš i ne funkcionira. “Hrvatska ima najliberalnije mjere, a svaki dan imamo rekordne brojke. Treba poslati poruku kroz strože mjere da situacija nije dobra”, smatra Luetić.

Ističe da onkoliški pacijenti, uz Covid pacijente, moraju biti prioritet. Što se tiče onkoloških pacijenata koji su ostali bez lijekova, Luetić se nada da će se to riješiti u roku od nekoliko dana.

Komentiraj