FaH

“LUDI PIERROT”: Počinje mjesec francuskih filmova u Kino mreži

Paralelnim projekcijama filma “Ludi Pierrot”, u režiji Jean-Luca Goddarda, u 24 nezavisna hrvatska kina 1. listopada počinje drugi “Rendez-vous au cinema” – mjesec francuskih filmova u Kino mreži.

“Ludi Pierrot” film je iz 1965. nastao prema romanu “Opsesija” Lionela Whitea. Glavni lik, Ferdinand Griffon, kojega glumi legendarni Jean-Paul Belmondo, napušta suprugu i djecu te s bivšom djevojkom Marianne (Anna Karina) kreće prema jugu. Nju proganjaju gangsteri, a niz pljački, ubojstava i prijevara neizbježno vode tragičnom kraju.

Sam redatelj izjavio je da su likovi Ferdinanda i Marianne posljedni romantični par, a film je upamćen kao najviša točka novog vala francuskog filma. Godard je u svojim filmovima proslavio dotad nepoznatog Jean-Paula Belmonda, koji je prvu zapaženu ulogu ostvario u njegovom filmu “Do posljednjeg daha”.

 U “Ludom Pierrotu” redatelj još jednom varira omiljenu temu o izgubljenosti pojedinca u suvremenom svijetu, o beznađu i neizbježnu samouništenju. Film je bio nominiran 1965. za Zlatnog lava u Veneciji, a Belmondo je nominiran za BAFTA-u u kategoriji najbolji strani glumac.

S obzirom na važnu ulogu tog filma u povijesti svjetske kinematografije izabran je za otvaranje manifestacije, nastale u suradnji s Francuskim veleposlanstvom u Hrvatskoj i Francuskim institutom u Zagrebu, te uz podršku Kino mreže.

“Rendez-vous au cinema” u deset će hrvatskih gradova prikazati još francuskih filmskih klasika i uspješnica – “Praznik” Jacquesa Tatija, “Sjećanja” Jean-Paula Rouvea, “Hipokrat” Thomasa Liltija, “Kao avion” Bruna Podalydesa, “Fatima” Philippea Faucona te dječji animirani film “Gus – mala ptica, veliko putovanje” Christiana De Vita.

Projekcije francuskih filmova održat će se u kinima u Rijeci, Osijeku, Samoboru, Kutini, Varaždinu, Sisku, Prelogu, Zaboku, Zagrebu, Velikoj Gorici, Splitu, Pazinu, Koprivnici, Metkoviću, Slatini, Puli, Novskoj, Daruvaru, Svetom Ivanu Zelini, Sinju, Đakovu i Rovinju.

Ulaz na projekciju filma “Ludi Pierrot” u Kinu Europa je slobodan, a besplatne ulaznice  preuzimaju se na blagajni kina Europa.

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača ima 34 člana, 46 kina u 36 gradova i otoka. Ključne aktivnosti Mreže su, među ostalim, povezivanje i razmjena programa iznimne umjetničke, kulturne i povijesne vrijednosti te razvoj publike svih kategorija s naglaskom na filmsko obrazovanje djece i mladih.

Komentiraj