HINA

LOKALNI IZBORI Zbog financijskih izvješća, izborna povjerenstva u subotu ureduju do 16 sati

Zbog zaprimanja izvješća vezanih za financiranje izborne promidžbe županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva, te Izborno povjerenstvo Grada Zagreba uredovat će u subotu, 13. svibnja od 9 do 16 sati, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Naime, subota, 13. svibnja krajnji je rok do kojega sudionici skorih lokalnih izbora, odnosno političke stranke i nositelji nezavisnih listi, trebaju nadležnim izbornim povjerenstvima dostaviti ‘prva’ izvješća o donacijama koje su primili i izbornim troškovima koje su imali (obrasci IZ-DP i IZ-TP).

Ponedjeljak, 15. svibnja do ponoći krajnji je rok do kojega sudionici lokalnih izbora moraju javno objaviti spomenuta izvješća, mogu to učiniti na svojim mrežnim stranicama ili u lokalnom tisku.

Na lokalnim izborima, 21. svibnja hrvatski će birači izabrati članove općinskih i gradskih vijeća, zagrebačke gradske te 20 županijskih skupština, kao i općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike.

Birat će 20 župana i 51 njihovog zamjenika. Status grada-županije ima i Zagreb koji će izabrati svog čelnog čovjeka i dva njegova zamjenika. U glavnom gradu birat će se i vijeća mjesnih odbora i 17 gradskih četvrti.

Uz zagrebačkog, izravno će se birati još 127 gradonačelnika i njihova 193 zamjenika. Hrvatska ima 428 općina, pa će se birati isto toliko načelnika te njihova 440 zamjenika. U skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i statutima gradova, općina i županija, posebno se biraju 63 zamjenika načelnika i gradonačelnika iz redova manjina.

Komentiraj