Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) lani je kroz projekt METMONIC uspio osigurati novac kojim bi se modernizirala meteorološka motriteljska mreže u Hrvatskoj, a Dalmacija bi napokon prestala biti jedini dio Europske unije koji nije pokriven meteo radarima. Ipak, sve bi moglo ‘pasti u vodu’ zbog otpora lokalnog stanovništva.

Osiguranim novcem zamijenili bi se dotrajali meteorološki radari u unutrašnjosti zemlje, a nabavila bi se tri potpuno nova za područje Jadrana – u Istri, kod Zadra na Debeljaku i na Pelješcu. U ponedjeljak poslijepodne u osnovnoj školi Debeljak kod Sukošana bio organiziran edukativni skup na kojemu su stručnjaci DHMZ-a trebali ljudima pojasniti svrhu postavljanja radara na Jadran, odnosno u njihov kraj, stručno razjasniti da nema bilo kakve opasnosti po ljudsko zdravlje i odgovoriti na sva pitanja koja javnost može zanimati, piše Dalmacija danas.

“Nevjerojatno. Sve je bilo na rubu fizičkog obračuna. Srećom, načelnik je na vrijeme shvatio o čemu se radi pa je prekinuo skup”, rekao je član Crometeo tima i autor projekta, prof. Ivan Toman. Objasnio je kako je sve počelo prezentacijom projekta, u kojoj je bilo riječi o koristima postavljanja radara, te lokacijama gdje će se postaviti. “Upadi su počeli i prije kraja prezentacije. Većina prisutnih bila starije dobi. Prije bih rekao da su to bili verbalni napadi, a nikako pitanja. Jedan od najčešće spominjanih “argumenata” bilo je obolijevanje od raka. Žalili su se da im je zadnjih 10 godina od raka umrlo čak 60 mještana i to povezuju s postavljanjem antena na brdu Sukošan. Tvrde da na brdu sada postoje 22 antene”, nastavio je Toman.

vrdi da su potom DHMZ-ovci ispravno pojasnili razliku zračenja između telekomunikacijskih anketa i radara, gdje radar uopće svojim elektromagnetskim snopovima zraka ne skenira horizontalno, nego snop ide prema nebu.Članovi DHMZ-a naglasili su da postoje službe koje mjere zračenje i da je sve lako mjerljivo, ali narod je odgovarao da se te službe može potkupiti. Okupljeni mještani su ljudima iz Zavoda postavila pitanje zašto se radar ne postavi na neko drugo brdo, ili npr. u Bibinje. “Znate da su Bibinjci žestoki i da bi od njih dobili batina, zato ste odlučili lokaciju promijeniti iz Bibinja u Sukošan”, govorili su mještani.

Iz DHMZ-asu odgovorili kako je crkva tužbama došla do zemljišta, te su morali naći drugu prikladnu lokaciju. Nakon što su mještani ponovno počeli s verbalnim prijetnjama, načelnik je prekinuo skup i najavio kako će se Sukošanci o ovom pitanju najvjerojatnije izjasniti na lokalnom referendumu.

Komentiraj