LJUBAV BEZ EMPATIJE Kako izgleda kada narcis voli i je li to uopće moguće

Autor:

Pexels

Nije se teško zaljubiti u narcisa jer će on dati sve od sebe da vas osvoji. No, što nakon što svoje srce date osobi koja nije u stanju uzvratiti istom mjerom?

Mogu li narcisi voljeti?

Mogu, ali ne onako kako biste htjeli. Razvit će jaku emocionalnu privrženost, čak se i zaljubiti, a ipak pritom ostati potpuno bez empatije prema osobi koju vole. Zvuči kontradiktorno, no tako je.

Gledajte djela, a ne riječi

Ako narcis tvrdi da vas voli, ne vjerujte riječima, nego obratite pažnju na to kako se ponaša prema vama. U stvari, to je i inače pravilo. Riječi bez djela su veliko ništa. Ima li vremena za vas, sluša li vas, poštuje li vaše osjećaje? Poštuju li vaše granice i preuzimaju li odgovornost za svoje postupke?

Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni, potvrdan je o odgovor na pitanje koje si postavljate.

Stavlja li vaše potrebe na prvo mjesto, čak i kada mu to izravno ne koristi, tada ima snažne osjećaje prema vama.

Što je ljubav za narcisa

Narcisi često imaju iskrivljenu ideju ljubavi. Osoba koja ih voli, prema njihovom mišljenju, trebala bi im se neprestano diviti i obožavat ih. “Hraniti” njihovo samopoštovanje.

Oni ne razumiju da prava ljubav uključuje reciprocitet. Umjesto toga, vjeruju da je ljubav nešto na što imaju pravo i nešto što čini da se osjećaju bolje.

Narcisi gledaju na ljubav kao na nešto što im se duguje. Njihova ljubav ovisi o bezuvjetnom divljenju od strane partnera, što dovodi do jednostrane dinamike veze i u konačnici njezinog pucanja.

Iako je moguće da narcisi razviju osjećaje prema drugoj osobi, zbog nedostatka empatije, nesposobnosti samorefleksije i preuzimanja odgovornosti za svoje postupke te sebičnosti, ljubavni odnos je teško održiv.

Žele li zaista imati uspješnu vezu, narcisoidne osobe trebale bi proći terapiju, poraditi na sebi kako bi bile sposobne “staviti se u tuđe cipele”.

Narcisoidno ponašanje ukorijenjeno je u nesigurnosti i neispunjenoj potrebi da se osjeća posebnim ili važnim. To znači da narcis ima poteškoća u osjećajima koji se odnose na ljubav.

Oni “vole” oponašanjem romantičnih gesta i izraza. Tako iskazuju ono za što vjeruju da su prikladne manifestacije ljubavi, no teško da će razumjeti osjećaje koji stoje iza njih.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.