BRAK BEZ SEKSA Sve je više parova koji žive kao cimeri, a ovo su znakovi da bi se i vama to moglo dogoditi

Autor:

Man and woman looking at computer while discussing in office,Image: 260440274, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: - / Wavebreak / Profimedia

Wavebreak / Profimedia

Studija provedena u Japanu otkrila je da više od 68,2 posto parova živi u braku bez seksa. Rezultati istraživanja pokazali su da 43,9% ispitanika uopće ne upražnjava seksualne odnose, dok njih 24,3% održava minimum seksualnih aktivnosti.

U istraživanju je sudjelovalo više od 4000 muškaraca i žena u dobi između 20 i 59 godina, a više od polovice ispitanika reklo je da ima dobar ili ‘vrlo dobar’ odnos sa svojim partnerom, bez obzira na učestalost seksualnih odnosa. Za izostanak seksa krive rođenje djeteta i iscrpljenost na poslu te zaključuju kako im je seks samo na teret.

Kod nas nije provedeno slično istraživanje, no brakovi u kojima se ne prakticiraju seksualni odnosi, nisu rijetkost. Mnogi će reći – seks putem jednostavno nestane pod teretom obiteljskih i poslovnih obveza.

No, za održavanje emocionalne veze i ispunjavajućeg bračnog odnosa bitan je i fizički aspekt. Kako seks ne bi “ispario” iz vašeg braka, a vi se pretvorili u cimere, prepoznajte alarmantne znakove na koje ukazuju seksualni terapeuti i reagirajte na vrijeme.

Sve svoje vrijeme i energiju dajete djeci

Ovo je zamka u koju upadaju mnogi bračni parovi. “Kako bi održali erotsku energiju, važno je da se partneri druže jedno s drugim kao odrasli ljudi s različitim interesima i da ne pričaju samo o djeci”, savjetuje Cooper.

Nije vam više ugodno razgovarati o seksu

“Ako nikada niste vodili otvoreni razgovor o seksu ili ako ste to prestali činiti, vjerojatno nemate seksualne odnose. Komunikacija je ključna za zdrav seksualni život, a intimnost jednostavno ne može procvjetati bez nje”, objašnjava Vanessa Marin, seksualna terapeutkinja za HuffPost te potiče parove da razgovaraju o seksu.

Nema dodira

“Možda se niste dodirnuli mjesecima, nema poljubaca pri odlasku iz kuće i povratku. Ne dodirujete se dok gledate TV ili se vozite automobilom. Izostanak dodira prvi je znak koji može ukazivati da bi seks mogao nestati”, upozorava Tammy Nelson, seksualna terapeutkinja.

Imate nerealna očekivanja od seksa

“Umjesto da se usredotočite na to kako se osjećate dok vodite ljubav, vi se fokusirate na ishod i ono radite tijekom seksa. Seks koji je usredotočen na cilj stvorit će očekivanja koja su nerealna i povećati vjerojatnost od razočaranja. Ne svodite seks na mehaniku. Također, ne postoje dva ista seksualna iskustva, stoga odustanite od uspoređivanja i ocjenjivanja”, kaže psihologinja Shannon Chavez. Fokusirajte se više na senzacije, užitke i povezanost koju osjećate s partnerom kako se ne bi dogodilo da seks nestane iz vašeg braka.

Ruganje

“Ako se partner ruga vašoj seksualnoj želji (bilo da je ona manja ili veća od njegove) to nije dobar znak. Seksualne potrebe su kod svih parova do određenog stupnja neusklađene, ali važno je poštovati jedno drugoga”, objašnjava terapeutkinja Tammy Nelson.

Ako ste se prepoznali u nekim od navedenih znakova, vrijeme je da poradite na svom odnosu s partnerom. Za početak ubacite flert u komunikaciju, sigurni smo da niste zaboravili kako se to radi. Zatim otiđite na vikend bez djece ili barem na večeru. Dajte jedno drugome priliku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.