Pitanje koje muči Hrvate: Što znači blagoslov istospolnih parova?

Autor:

epa11034025 Pope Francis waves to the crowd from the window of the apostolic palace overlooking St. Peter's square during the weekly Angelus prayer, Vatican City, 17 December 2023. Pope Francis on 17 December celebrates his 87th birthday.  EPA/ANGELO CARCONI

EPA/ANGELO CARCONI

Agencijske vijesti i brzinski prijevodi o blagoslovu istospolnih zajednica koji je odobrio papa Franjo, a koji je prekjučer preplavio internet i društvene mreže, izazvao je buru reakcija, ali i otvorio brojna pitanja, piše u srijedu Večernji list, a prenosi Hina.   

Zapravo, mnogi su u katoličkom svijetu ostali zbunjeni i konfuzni te još ne znaju kako protumačiti najnoviju inicijativu koja je potekla od Dikasterija za nauk vjere. Što se uistinu dogodilo?

Deklaracijom “Fiducia supplicans” Crkva želi u blagoslov uključiti i tzv. neregularne parove i to tako da će ih moći blagosloviti “zaređeni službenik” (dakle, svećenik ili đakon), ali izbjegavajući da ta gesta pastoralne blizine sadrži elemente čak i izdaleka slične obredu vjenčanja. Blagoslov će moći dobiti oni parovi koji ne žive prema odredbama kršćanskog moralnog nauka, ali istodobno ponizno traže blagoslov.

Mnogi su vjernici to protumačili kao želju da se blagoslovi grijeh, odnosno njihovo grešno stanje, a neki su hrvatski svećenici otvoreno na društvenim mrežama izjavljivali da neće blagoslivljati istospolne parove.

Prema riječima prefekta Dikasterija za nauk vjere kardinala Victora Manuela Fernandeza, riječ je o “proširenju klasičnog shvaćanja blagoslova” kako bi se ono obogatilo teološkim razmišljanjima utemeljenima na pastoralnom viđenju pape Franje. Istodobno, tvrdi se kako blagoslov parova u neregularnom stanju ne znači i crkvenu potvrdu njihova statusa, kao ni mijenjanje vječnog nauka Crkve o braku.

Također, naglašava se kako se prema dugogodišnjem katoličkom nauku dopuštenima drže samo spolni odnosi u okviru braka između muškarca i žene te da Crkva ne može podijeliti liturgijski blagoslov neregularnim parovima ili onima istoga spola. Koji i kakav blagoslov onda oni mogu dobiti?

U drugom poglavlju dokumenta analizira se značenje različitih blagoslova, koji se odnose na osobe, predmete pučke pobožnosti i mjesta života. Kada se određenim liturgijskim obredom zaziva blagoslov nekih ljudskih odnosa, “potrebno je da to što se blagoslivlja odgovara Božjem naumu upisanom u sve stvoreno”. Istospolni parovi tome okviru, zacijelo, ne pripadaju.

No deklaracija u svojem teološko-pastoralnom shvaćanju naglašava da onaj tko traži blagoslov pokazuje da mu je u životu potrebna spasonosna Božja prisutnost i da traži pomoć od Boga kako bi mogao bolje živjeti, piše novinar Večernjeg lista Darko Pavičić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.