Vatikan odobrio: Svećenici smiju dati blagoslov istospolnim parovima!

Autor:

epa11034025 Pope Francis waves to the crowd from the window of the apostolic palace overlooking St. Peter's square during the weekly Angelus prayer, Vatican City, 17 December 2023. Pope Francis on 17 December celebrates his 87th birthday.  EPA/ANGELO CARCONI

EPA/ANGELO CARCONI

Vatikan je u ponedjeljak, u povijesnoj odluci koju je odobrio papa Franjo, objavio da će rimokatolički svećenici moći obaviti obred blagoslova istospolnih parova, pod uvjetom da ti obredi nisu dio redovitih katoličkih rituala ili liturgije.

U dokumentu vatikanske uprave za doktrinu navodi se da takvi blagoslovi ne bi legitimirali neregularne situacije, ali bi bili znak da Bog prihvaća sve ljude.

Svećenici bi svaki slučaj razmotrili posebno i “ne bi trebali sprečavati ili zabranjivati otvorenost Ckve za ljude u svakoj situaciji u kojoj bi oni kroz jednostavan blagoslov mogli tražiti Božju pomoć”, navodi se.

Papa je tu promjenu dao naslutiti još u listopadu kada je odgovorio na pitanje petorice konzervativnih kardinala na početku biskupske sinode u Vatikanu.

No, dokument od osam stranica donesen u ponedjeljak pod naslovom “O pastoralnom značenju blagoslova” navodi specifične situacije. Jedan njegov dio nosi podnaslov “Blagoslov parova u neregularnim situacijama i istospolnih parova”.

Crkva uči da privlačnost između osoba istoga spola nije grijeh, ali da homoseksualni čin jest.

Od izbora 2013., Franjo nastoji otvoriti Crkvu s 1,3 milijarde pripadnika za LGBT osobe, a da pritom ne mijenja dokrtinu o istospolnom ponašanju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.