USTAJTE, DEČKI! Igranje računalnih igrica drastično povećava rizik od erektilne disfunkcije

Autor:

Pixabay

Previše vremena pred monitorom pogađa muškarce i to tamo gdje su najosjetljiviji, pokazala je nova kineska studija objavljena u znanstvenom časopisu Andrology. Pregledavanje YouTube videa, skrolanje po internetu ili višesatno igranje računalih igrica, drastično povećava šanse za erektilnu disfunkciju.

Do ovog otkrića znanstvenici su došli istražujući povezanost između sjedilačkog ponašanja u slobodno vrijeme i erektilne disfunkcije. Kako bi procijenili postoji li veza, analizirali su podatke 223.805 muškaraca u dobi od 40 do 69 godina, dobivene dok su se bavili raznim sjedilačkim aktivnostima u slobodno vrijeme, uključujući gledanje televizije, korištenje računala pa čak i vožnju automobila.

Zatim su ispitanicima mjerili razinu testosterona i drugih spolnih hormona kao i osjećaje depresije i tjeskobe. Na temelju dobivenih rezultata utvrdili su da se za svake 72 minute vremena provedenog uz računalo, rizik od erektilne disfunkcije povećava za 3.57 puta!

Pokazalo se da je dugotrajno korištenje računala povezano s nižim razinama lučenja FSH hormona. Zajedno s testosteronom, FSH je odgovoran za poticanje proizvodnje spermija kod muškaraca. Preniske razine mogu rezultirati erektilnom disfunkcijom. Na sličan način, niske razine FSH također uzrokuju smanjeni libido, neplodnost i manjak energije. Srećom, ova digitalno izazvana impotencija može se izliječiti redovitom tjelesnom aktivnošću.

Buduće studije, poručuju znanstvenici, trebale bi pomoći u utvrđivanju postoji li nešto specifično u sjedenju, klikanju i skrolanju što ometa mogućnost postizanja erekcije. No, složit ćete se, dosadašnja saznanja i više su nego dovoljna da se odmah odlogirate, obujete i izađete na zrak! 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.