Menadžeri i smanjen libido – ima neka tajna veza

Autor:

Pixabay

„Dragi, ne mogu večeras… Boli me glava” -svim muškarcima je poznata ova rečenica. Čuli su je bar jednom. Rečenica od koje se muškarcima seksualni nagon spušta, a diže kosa na glavi.

Ona je desetljećima bila kamen spoticanja u spavaćim sobama, povod bračnim razmiricama, frustracijama i jedan od ključnih uzroka zašto su muškarci ulijetali u tuđe krevete i zavodili druge žene. Danas je situacija drugačija. Danas se situacija okrenula doslovce naglavačke.

Sve više žena se žali da njihovi partneri ne žele seks, da su umorni, razdražljivi i sve više njih se žali na „glavobolju“ kad treba krenuti u akciju. Istraživanja pokazuju kako 15 posto muškaraca u dobi između 18 i 59 godina priznaje pomanjkanje interesa za seks.

‘Glavobolja’ je prešla na muškarce

Pa što se to događa? Otkud taj obrat? Kod sve više žena jača ženska seksualna želja, a muškarci posustaju u seksualnoj želji i partnerskim/bračnim obvezama. Američki psihoterapeut Michael Gilbert u svojoj knjizi „Muškarac za jednokratnu upotrebu“ („The Disposable Male“) kaže: “Muškarci se osjećaju marginalizirano. Gotovo u trećini američkih kućanstava gdje oboje rade, žena zarađuje više od svog partnera, što utječe na njegovu seksualnost. Time se kod njega pojačava tjeskoba i stres, a dobro je poznato da je tanka linija između stresa i pomanjkanja libida.

O tome kako stres utječe na visokopozicionirane muškarce položajima unutar kompanija i društvu pisao je i britanski znanstveni časopis „Maturitas“: „Stres je izvor gotovo svih poremećaja. Stres na poslu i trzavice u vezi usko su povezane te uzrokuju pomanjkanje seksualne želje kod muškarca. Ako muškarac ne zadrži razinu ostvarenja ciljeva i ako se njegovo samopouzdanje poljulja na poslu, izgubi povjerenje nadređenih i nije više dovoljno cijenjen, to se automatski odražava na stanje u seksualnom životu. Muškarci koji žive 0-24 sata pod stresom sve više se osjećaju bespomoćno, bezvrijedno te kao da gube kontrolu nad životom”.

Nisu ni naši dečki iznimka

Doduše, fenomen je više izražen u vezama u kojima je muškarac izuzetno angažiran na poslu, ima vodeću poziciju u društvu, kompaniji, pripada razini visokog ili višeg menadžmenta. On je taj o kojem ovise projekti, budžeti ili ostvarivanje planova u narednom razdoblju. Ovo je problem koji se javlja posljednjih desetljeća i brzorastući je, čak i u Hrvatskoj.

Nataša Barolin Belić, gestalt psihoterapeutkinja i seksualna terapeutkinja kaže:“U današnje vrijeme, najbrže rastuća seksualna smetnja za muškarce je smanjena seksualna želja i primjećujem u svojoj praksi da takvih klijenata imam sve više. Uzroci smanjenoj seksualnoj želji su, između ostalog, preopterećenost na poslu, poslovi s čvrstim rokovima, financijske i egzistencijalne brige te poslovni tempo koji iz mjeseca u mjesec traži ostvarenje sve većih poslovnih ciljeva.

Klijenti koji mi dolaze sa smetnjama seksualne želje i/ili smetnjama erekcije pričaju o opterećenju na poslu i činjenici da kad dođu kući, u glavi su i dalje na poslu, vrte brojke i obveze koje su pred njima, primjećuju da im je koncentracija na privatni dio života sve manja što stvara i emocionalne probleme u njihovom brakovima i vezama.

Oni su zbunjeni i nerijetko isprva ne povezuju svoje seksualne smetnje sa preopterećenošću na poslu već pokušavaju naći razlog u gubitku interesa za partnericu, za osjećaj da im je manje privlačna i da ga njena očekivanja opterećuju.“ Ovo je tabu suvremenog društva i suvremenog muškarca. To je tema koja se ne povjerava ni s najboljim prijateljima.

Hrvati vole o sebi misliti da su macho muškarci te da imaju seksualnog potencijala napretek. Priča o izostanku erekcije i erektilnoj disfunkciji strogo je zabranjena jer ‘to se ne događa meni…’ , uvijek nekom drugom.

Muškarci se nerado obraćaju za pomoć. Na odlazak seksualnom terapeutu odlučuju se vrlo hrabri i odvažni: “Znala sam imati klijente koji su mi došli nakon što su dvije godine imali probleme sa seksualnom željom i erekcijom“, otkriva Nataša Barolin Belić.

Menadžerske pozicije donose sa sobom povlastice, moć i ugled, a ono što je do jučer bilo nedostupno postaje dostupno. Muškarci koji su sposobni za stjecanje bogatstva i prestiža obdareni su velikim libidom. Ambicija ih svakodnevno „pumpa“ i tjera naprijed. Do jednog trenutka. No… s moći dolaze i životni rizici, a smanjenje seksualne želje je jedan je od njih. Osjećaj stigmatizacije i nemoći muškarca može dovesti do ludila. Priznanjem da od erekcije nema ni „e“, muškarcu predstavlja negiranje njega samog, jer mnogi svoju snagu poistovjećuju sa snagom svog libida.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.