LIKOVNO POVEĆALO: Za Sveučilišnu bolnicu Zagreb u boj – tu je Montažstroj!

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti postavljena je izložba „U osnivanju u likvidaciji“, novi projekt umjetničkog kolektiva Montažstroj, koji kroz presjek povijesti nedovršene Sveučilišne bolnice Zagreb poziva na raspravu o pitanju uloge javnog zdravstva i posljedicama njegove liberalizacije. Već smo se navikli – nimalo kritički – da svaka nova akcija, projekt ili ideja Montažstroja i izvan kazališta nije fail i da naprosto ne može biti promašena jer u sebi nosi slojevite poruke i konotacije uz vrlo zaokružen i izbrušen koncept.

Tako je i ova lucidna izložba zamišljena kao prikaz dijela bogate arhivske građe koju umjetnički kolektiv Montažstroj prikuplja i obrađuje u sklopu višegodišnjeg interdisciplinarnog projekta „Nedovršeno“. U njemu in continuo sudjeluju građani Zagreba, stručnjaci iz područja zdravstva, medicine, politike, građevine, ekonomije i novinarstva te drugi.

„Nikada dovršena Sveučilišna bolnica Zagreb po složenosti, opsegu i načinu izvođenja bila je i ostala jedan od najvećih i najsloženijih pothvata u povijesti Zagreba i Hrvatske“, ističu iz Montažstroja. Sredstva za izgradnju prikupljana su 10 godina od samodoprinosa građana Zagreba, koji su o tome odlučivali na dva referenduma: 1982. i 1987. godine. Svi se, naime, sjećamo kako smo još kao djeca u kaslićima skupljali uplatnice za gradnju bolnice i nosili ih roditeljima.

Kamen temeljac „bolnice za 21. stoljeće, koja će izdržati potres magnitude 9 prema Richteru“, postavljen je 11. svibnja 1985., a povodom obilježavanja 40 godina pobjede nad fašizmom.

„35 godina kasnije, na isti dan, u MSU u Zagrebu otvara se izložba ‘U osnivanju u likvidaciji’, što je današnji pravni status nekadašnjeg investitora Radne organizacije Sveučilišna bolnica Zagreb u osnivanju“, stoji u najavi izložbe.

Prostorni postav izložbe sastoji se od fotografija, službenih dokumenata, propagandnih i videomaterijala te izbora iz nekoliko stotina naslova novinskih članaka prikazanih na vremenskoj crti koja prati izgradnju bolnice: od osnivanja radne organizacije (investitora) 1982. do početka procesa likvidacije u lipnju 1995. Postav zaokružuje originalna maketa bolnice u Blatu, koja je važna ne samo kao arhivski dokument nego i kao cjelovito umjetničko djelo. Ovo je ujedno tek drugo predstavljanje makete javnosti nakon što je prije početka izgradnje bila izložena u Gradskoj skupštini.

„Izložba ‘U osnivanju u likvidaciji’ poziva na raspravu o pitanju uloge javnog zdravstva i posljedicama njegove liberalizacije kroz primjer napuštene i zaboravljene bolnice u Blatu čija sudbina i dalje nije poznata, iako je tijekom 2019. angažirano 40 milijuna kuna u pripremi analize o mogućoj budućnosti bolnice, a svakako je dodatno aktualizirana globalnom pandemijom koronavirusa i serijom potresa nakon 22. ožujka 2020. u Zagrebu tijekom kojeg su teško oštećene i zagrebačke bolnice“, poručuju iz Montažstroja.

Time je Montažstroj na čelu s Borutom Šeparovićem još jednom pokazao kako se uz istinski društveno aktualnu ideju ili koncept može stvarati zanimljiva i poticajna angažirana umjetnost koja nije svrha sama sebi i koja je oljuštena od ideologije, pretencioznosti, političke korektnosti, pseudointelektualnosti i naslaga nemuštih interpretacija koje nitko ne razumije. Ta formula – jedan precizno definiran umjetnički koncept koji u sebi ima aktualni naboj uz opravdanu kritiku politike i trulih društvenih sfera – uvijek je bio zaštitni znak Montažstroja.

Komentiraj